27 Şevval 1445 | 6 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Yeni TTK'daki eleştiriler mevzuatla giderilebilir

Son Güncelleme: 16 ŞUBAT 2012 - TSİ 15:52

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz'da yürürlüğe gireceğine dikkat çekerek, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun, yürürlükteki kanunla oluşturulmuş içtihatlar ve birikimlerin de ışığında çağın gereklerine uygun yeni ve önemli düzenlemeler getirdiğini bildirdi. 
Bakanlık, 1535 maddelik Yeni Türk Ticaret Kanununun birçok alanda getirdiği yenilikler ve iyileştirmelerin yok sayılarak yapılan eleştiri, haber ve yorumların bir bölümünün ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemelerle giderilebileceği kaydedildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan Yeni Türk Ticaret kanunu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun tanıtımı amacıyla ülke genelinde bilgilendirme ve tanıtım toplantıları düzenlendiği belirtilerek, "Bu toplantılarda kamuoyunun görüş, öneri ve değerlendirmeleri de alınmaktadır. Gerek yazılı ve görsel medyada ve gerekse çeşitli toplantılar aracılığı ile Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun tartışılmasını son derece faydalı buluyor ve yapılan tüm eleştirileri de yakından takip ediyoruz. Bir kanunun başarısı; doğru yorumlanmasına, doğru anlaşılıp doğru uygulanmasına bağlıdır." denildi.
Kanunun tartışılması; uygulamanın daha iyi olması ve ticari kuruluşların hazırlık yapması bağlamında olması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Yasaya yönelik eleştirilerde haklılık payı olanları inceliyoruz. Bunlara yönelik ikincil düzenlemeleri son derece titiz bir biçimde hazırlıyoruz. Ancak kanunun yürürlük tarihi yaklaştıkça yazılı ve görsel medyada yer alan ve maksadını aşan, haksız, kasıtlı veya bilgi eksikliğinden kaynaklı kamuoyunu yanıltıcı ve tedirgin edici nitelikte haber ve görüşler ibretle takip edilmektedir. 1535 maddelik Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun birçok alanda getirdiği önemli ve köklü yenilikler ve iyileştirmeler yok sayılarak yapılan eleştiri, haber ve yorumların bir bölümü ikincil mevzuatta yapılacak düzenlemelerle giderilebilecek niteliktedir. Önemli bölümü ise Kanunun bilerek ya da bilmeyerek yanlış yorumlanması veya çarpıtılması daha da önemlisi Türk Ticaret Kanunu'nun yürürlüğünün ertelenmesi amacıyla yürütülen kasıtlı bir lobi çalışması olarak değerlendirilmektedir. Bakanlığımız yeni kanunun öngördüğü ikincil mevzuat çalışmaları çok geniş katılımlı komisyonlar marifetiyle sürdürülmektedir. Henüz yürürlükte olmayan Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ikincil mevzuatlarının kanundan önce yürürlüğe giremeyeceği aşikârdır. "
ZAMANONLİNE