17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

TTK yanlış yorumlanıyor

Son Güncelleme: 24 MART 2012 - TSİ 10:35

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) şirketler için hiçbir zaman ticari sır olarak nitelenen bilgilerinin internette yayınlama mecburiyetinin olmayacağını söyledi.
Yazıcı, bu konunun yanlış yorumlandığını dile getirerek, internet sitesinde nelerin yer alacağının ikincil düzenlemelerle belirleneceğini ifade etti. Rize’de düzenlenen yeni TTK bilgilendirme toplantısına katılan Yazıcı, “Köklü değişimler karşısında sabırlı ve kararlı olmak gereklidir” dedi. 
Kanunun internet sitesi kurulması dışındaki düzenlemelerinin, 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe gireceğini anlatan Yazıcı, şunları söyledi: “Bağımsız denetimle birlikte tüm mali tabloların uluslararası standartlara uyumlu hale getirilmesi sonucu kayıt dışılık açısından da önemli bir ilerleme sağlanacak. İkincil düzenlemeler de hazırlanıyor. Ayrı önceliğe sahip 3 yeni tüzüğün taslakları tamamlandı. Bunlar; Ticaret Şirketlerinin Denetimine Dair Tüzük, Ticaret Sicili Tüzüğü ve Anonim Şirketlerde Elektronik Ortamda Yapılacak Genel Kurullara İlişkin Tüzük’tür. Tüzüklerin dışında kalan ikincil düzenlemelere ilişkin taslak metinlerimiz de bulunuyor. İkincil düzenlemelerin hepsi kanun yürürlüğe girmeden önce tamamlanacak. Kanunun uygulamasına ilişkin ortaya çıkan endişelerin büyük bölümü ortadan kalkacak.”
Yayınlama mecburiyeti olmayacak
Yeni TTK ile sermaye şirketlerine getirilen internet sayfası yükümlülüğüne yönelik eleştirilere de değinen Bakan Yazıcı, şöyle konuştu: “Bu konuda ‘üretimle ilgili bilgilerin, sınai mülkiyet haklarına ilişkin verilerin alenileşmesi; ticari sır kavramını zedeler rekabeti önler’ deniyor. ‘Müşterilerin, internet sitesinde yayınlanması o firmanın rekabetine aleyhte sonuç doğurur’ diye eleştiriliyor. Bu yanlış anlaşılan yahut yanlış yorumlanan bir konudur. Hiçbir zaman ticari sır olarak nitelenen müşteri bilgileri ve benzeri bilgiler internette yayınlanma mecburiyeti olmayacaktır. Zaten internet sitesi zorunluluğu da 1 Temmuz 2013’te yürürlüğe girecektir. İnternet sitelerinde nelerin yer alacağı kanun sınırlarında olmak kaydıyla ikincil düzenlemeyle belirlenecektir. İnternet sayfası yükümlülüğü; şirketlerimizde şeffaflığı ve piyasadaki güven seviyesini artırmaya yönelik bir tedbir olarak getirilmiştir. Zaten bir süre sonra şirketlerimiz bunun mecburiyetini kendileri de hissedecektir.”
Hürriyet