15 Şevval 1445 | 24 Nisan 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

5 inekle bedava enerji

Son Güncelleme: 27 MAYIS 2013 - TSİ 11:08

İzmir’in köylerinde başlatılan pilot projeyle, en az 5 ineğe sahip köylüler, ısınma, elektrik ve gaz ihtiyaçlarını hayvan dışkısından elde ediyor. Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü ekibinin köylüyle birlikte geliştirdiği küçük kapasiteli biyogaz tesisiyle üreticinin gübreden elde ettiği fayda, sütle yarışır hale geldi.
Türkiye’de ilk kez İzmir’in 12 köyünde uygulanan proje ile kırsal kesimde enerji devrimi yaşanıyor. Küçük üreticilerin de biyogaz üretebileceği düşük maliyetli sistem geliştiren ve köylerde pilot tesisler kuran Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü, en az 5 ineği olan köylünün, ısınma, gaz ve elektrik ihtiyacını hayvan dışkısından karşılamasını sağladı. Torbalı ilçesine bağlı Eğerci Köyü’nden Selma - İbrahim Dayar çiftinin, Kalkınma Bakanlığı ve İzmir İl Özel idaresi desteğiyle yürütülen “Kırsal Kesim Biyogaz Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında biyogaz üretimini görüntüledi.
İnşaat teknikerliğinden emekli olduktan sonra köyüne dönerek hayvancılığa başladığını, halen 12 baş hayvanla süt üreterek yerel bir işletmeye sattığını anlatan Dayar, 2007 yılında Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’nden gelen bir araştırma görevlisinin kendisine projeden bahsettiğini, söylediklerini mantıklı bulunca projeye tereddütsüz destek olmaya karar verdiğini söyledi.
Yapılan çalışma boyunca araştırma ekibindeki görevlilerin evlerine gelerek günlük hayatlarını, üretim biçimlerini incelediğini, buna göre tasarlanan 25 metreküplük biyogaz tesisinin bahçeye kurulduğunu ve çalışmaya başladığını anlatan Dayar, sistem kurulduktan sonra hayatlarında köklü değişiklikler olduğunu ifade etti. Geçmişte ısınma ve sıcak su ihtiyaçlarını odun ve kömürle çalışan sistemle sağladıklarını, günlerinin önemli bölümünü yakacak hazırlamakla geçirdiklerini ifade etti.
Milli Gazete