3 Zilka'de 1445 | 12 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Davos'ta gündem küresel ekonomi

Son Güncelleme: 20 OCAK 2015 - TSİ 10:59

Davos’ta yarın gece başlayacak Dünya Ekonomik Forumunda (WEF), düşük petrol fiyatlarına, gelir eşitsizliğinden iklim değişikliğine dünyanın sorunlarına çözüm aranacak. Aralarında 40 devlet ve hükümet başkanının bulunduğu 2500 katılımcı Yeni Küresel Şartlar’ı konuşacak. Ünlü siyasetçiler ve milyarder işadamları, İsviçre’nin Davos kasabasında bir yandan dünya meselelerini tartışacak, bir yandan da karlı dağ yollarında mümkün olduğu kadar yürüyecek.

Davos’ta senelerdir gündeme gelen ancak pek bir gelişme de yaşanmayan eşitsizlikle ilgili bu yıl etkili bir çalışma var. Bir çok Afrika ülkesinde çocukların okula gidebilmek için en az 6 kilometre yürüdüğü gerçeğine dikkat çekmek isteyen WEF yönetimi ilginç bir girişim başlatıyor. İsteyen Davos katılımcılarına birer adımölçer verilecek. Yürüdükleri her 6 kilometre için de Afrikalı bir çocuğa bisiklet hediye edilecek. Afrikalı çocuklar bisiklete kavuştuğu takdirde okula gidiş sürelerinin yüzde 75 kısaldığı ve okula devamlarının sağlandığı biliniyor.

Bunun yanı sıra günde 2 doların altında bir parayla hayata tutunmaya çalışan insanların yaşadığı zorluklar da Davos’ta gözler önüne serilecek. İsteyen katılımcılar bu zorlukları bir simülasyonla yaşayacak, ardından sivil toplum örgütleriyle bir araya gelip bu konuda neler yapılabileceğini öğrenecek.

Dünyanın yarısı %1’in oldu

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), öncesi ‘gelir uçurumu’ uyarısı geldi. fakirlikle mücadele eden ünlü yardım kuruluşu Oxfam, gelecek yıl itibariyle dünyadaki servetin yarısından fazlasının dünya nüfusunun sadece yüzde 1’inin elinde toplanacağını açıkladı.

Oxfam’a göre yüzde 1’lik nüfusun küresel servetteki payı 2009 yılında yüzde 44 iken 2014’te yüzde 48 oldu. Şu andaki şartlarda söz konusu pay 2016’da yazde 50’yi geçecek.

Davos zirvesinin başkan yardımcısı olan, Oxfam yöneticisi Winnie Byanyima, eşitsizlik patlamasının fakirlikle mücadeleyi engellediğini söyledi. Byanyima, “Fakirler eşitsizlikten 2 kez darbe yiyor. Ekonomi pastasından daha küçük bir pay alıyorlar. Ayrıca aşırı eşitsizlik ekonomik büyümeyi etkilediği için paylaşacak pasta küçük kalıyor” dedi.

Milliyet