9 Zilka'de 1445 | 18 Mayıs 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Dünya Ekonomik Forumu: En ciddi risk gelir dağılımı

Son Güncelleme: 20 OCAK 2014 - TSİ 14:05

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) önümüzdeki 10 yıllık süre zarfında artan gelir dağılımı uçurumunun toplumların istikrarına en büyük risk oluşturduğunu vurguladı.

WEF’in yayımladığı “Global Risks 2014” (Küresel Riskler 2014) raporunda görüşlerine başvurulan 700 önde gelen uzmana göre en zengin en yoksulların gelirleri arasında artan kronik fark istikrara yönelik en büyük risk olarak saptandı. Uzmanlara göre artan gelir dağılımı uçurumunu ise aşırı olumsuz iklim koşulları takip ediyor. Önemli riskler arasında işsizlik, atıl istihdam, iklim değişikliği ve siber saldırılar da sayıldı. Gelecek 10 yıla dair küresel risk görünümü ele alan raporda küresel düzeyde etkili olabilecek ve tüm ülkeleri ve sektörleri etkileyecek 31 risk sayılıyor. Bu riskler ekonomik, çevresel, jeopolitik, toplumsal ve teknolojik olarak sınıflandırılmış 5 ana başlıkta sıralanıyor, muhtemel ve potansiyel etkileri açısından ölçülüyor. Raporda artan gelir dağılımı eşitsizliği en fazla sorun oluşturması beklenen risk olarak görülürken, mali krizler de ciddi etki yapacak tehditler olarak vurgulanıyor. ABD’de geçen yıl ulusal borçlanma limitinde uzlaşma olmaması halinde ekonomistler ciddi ekonomik sorunlar meydana geleceği yönünde uyarılar yapmıştı.

İklim değişikliği önemli tehdit

Ekonomik risklere ilaveten, WEF’e göre, iklim değişikliği ve su krizleri işsizlik, atıl istihdam ve bilgi altyapısında bir teknolojik kırılma riski kadar önemli bir etkide bulunabilir. WEF baş ekonomisti Jennifer Blanke, “Raporda ele alınan her risk küresel ölçekte potansiyel bir fiyasko ihtimalini barındırıyor. Fakat bu risklerin birbiriyle karşılıklı bağımlı doğası, olumsuz etkilerinin hep beraber daha fazla etkiye yol açabileceği anlamına geliyor. İlgili tarafların bugün dünyamızda küresel risklere çözüm üretmek için birlikte çalışmaları hayati önemde” dedi.

Dünya