10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

'İyi bakteriler sağlıklı yaşamın anahtarı'

Son Güncelleme: 24 TEMMUZ 2015 - TSİ 11:17

Bağırsakları "ikinci beyin" olarak tanımlayan bilim insanları, sağlıklı bir ömür için yararlı bakterilere iyi bakılmasını öneriyor. Probiyotiklerin beslenmedeki önemine dikkat çekiliyor

Bilim insanları bağırsakları "ikinci beyin" olarak tanımlıyor ve "bağırsaklarınızı düzeltin, beyniniz düzelsin" çağrısı yapıyor. Bağırsaklardaki yararlı bakterilere iyi bakılmasını öneriyor. Çünkü bilim insanlarına göre sindirim bölgesi vücudumuzun en önemli kısmı.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı, "Annenin sindirim sisteminde 1.5 kilo bakteri var. Annenedeki bakteriler doğumda bebeğe geçer. Anneden alınan ilk sütle bakteri alımı devam eder. Bu bakteriler bizi enfeksiyonlara karşı korur, sindirim sistemini korur. Yararlı bakterilerimize iyi bakarsak uzun ve sağlıklı bir ömür süreriz" dedi. Vücudun, sindirim sisteminin dengesini kurmak ve korumak için düzenlenen basın toplantısına uzmanların yararlı bakteriler içeren probiyotiklerle ilgili bilgileri damga vurdu. Dr. Altan Demirdere, "Antibiyotik kullanımı, stres ve kötü beslenme gibi etmenlere maruz kalma, günümüz koşullarında giderek arttığı için vücuttaki yararlı bakteri sayısı azalmakta ve beraberinde vücudumuzun dengesinin bozulmasına neden olmaktadır. Probiyotikler ise bağırsak mikroflorasında yararlı bakteriler olarak sindirim ve bağışıklık sisteminin desteklenmesinde önemli rol oynar" dedi.

Antibiyotik kullanımı ile yararlı bakterilere katliam yapıldığına dikkat çeken Yağcı, "Bağırsaklarımız ikinci beynimizdir. Bağırsaklarımıza ve buradaki iyi bakterilere iyi bakmamız gerekiyor ki sağlıklı yaşamın doğal dengesini yakalayalım. Doğal yiyeceklerle beslenelim ve takviye bağırsak mikroflorasını düzenleyen probiyotikler alalım" dedi. Sağlıklı Yaşam Uzmanı da yararlı bakterileri içten gelen doğal denge olarak tanımlayarak, "Sindirim sistemimizin en önemli desteği bağırsaklarımızda yaşayan yararlı bakteriler. En önemli kaynağı ise mayalı yiyecekler. Yoğurt, ayran, kefir, ev yapımı turşular iyi probiyotik kaynakları" bilgisini verdi.

Sabah