17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Atina'da cami yapımına direnç sürüyor

Son Güncelleme: 30 HAZİRAN 2016 - TSİ 11:17

Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Hüseyinoğlu, “Demokrasinin beşiği olarak kabul edilen Atina, nasıl hala AB ülkeleri arasında tek camisi olmayan başkent olabilir?" dedi.

Cami bulunmayan Yunanistan'ın başkenti Atina'da, Müslümanlar namazlarını özel olarak oluşturulan garaj ve park gibi yerlerde kılıyor.

Uzmanlar, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın yaptığı Atina'da bir cami ve Müslüman mezarlığının inşa edileceği yönündeki açıklamalarına karşılık, bu ülkede cami yapımı konusunda ciddi bir direncin olduğunu, Çipras’ın olumlu yaklaşımının da bu konunun kısa sürede çözüleceği anlamına gelmediğini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu, Atina’daki cami ihtiyacının 100 seneyi aşkın bir mesele olduğunu, 1880’lerden beri zaman zaman gündeme geldiğini belirtti. Hüseyinoğlu, burada yaşayan Müslümanların sayısının eskiden az olduğunu fakat özellikle 1990’lardan itibaren Müslüman göçmenlerin Atina’ya yerleşmesi üzerine bu sayının yarım milyonu geçtiğini ifade etti.

Mezarlık eksikliği konusunun genelde Atina’da cami meselesinin gölgesinde kaldığına dikkati çeken Hüseyinoğlu, bu konuda Atina’daki Müslümanlarla devlet yetkilileri arasında verimli bir diyalogun olmadığını belirtti.

Mezarlık eksikliği konusunun da çok önemli bir sorun olduğunun altını çizen Hüseyinoğlu, “Atina’da ölen Müslümanların çok büyük bir kısmı Batı Trakya’ya götürülüp orada defnediliyor. Vefat edenler binbir zorluk ve masrafla 800 kilometre öteye götürülmek zorunda kalınıyor.” diye konuştu.
AA