29 Şevval 1445 | 8 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

‘İflas erteleme’ye kritik ayar

Son Güncelleme: 29 MART 2016 - TSİ 09:49

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın son dönemde çok sayıda şirketin mahkemelerden iflas erteleme kararı aldığını, ancak temelde belli bir dönemde finansal zorluk yaşayan şirketlere “nefes aldırma” amacı taşıyan uygulamanın istismar edildiğini, alacaklı tarafın sürekli mağdur edildiğini savunarak “İcra İflas Yasası’na bir madde eklenmesi için Adalet Bakanlığı’na gittik” dedi.

Son dönemde ödeme güçlüğü yaşayan pek çok şirketin adı iflas ertelemeyle birlikte anılıyor. Peş peşe ve çok hızlı alınan kararlar, borçluyu 5 yıl boyunca alacaklılarından korurken, bu defa da alacağını tahsil edemeyen pek çok şirket zor durumda kaldığından şikayet etmeye başladı.

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, son 15-20 günde iflas erteleme taleplerinin önceki günlere göre az da olsa yavaşladığını söyledi. İflas ertelemede borçlu kadar alacaklıyı da koruyan bir sisteme geçilmesi gerektiğine işaret eden Aydın, İcra İflas Yasası’nda yakın zamanda bir değişiklik beklediklerini de belirtti. Hüseyin Aydın, Bankalar Birliği olarak piyasada yaşanan bu düğümü çözmek, kötü niyetli suiistimallerin önlenmesinin önünü açmak için bir dizi öneride bulunduklarını da açıkladı.

Bankalar Birliği’nin önerilerine bakıldığında en temel maddeler, erteleme hakkının sadece geçici likidite sorunu bulunan yaşayabilir durumdaki borçlulara tanınması gereken bir hak olması, 5 yıllık sürenin 2 yıla indirilmesi, iflas erteleme isteyen şirketin mahkemeye bir kurtarma planı sunması, mahkemenin bu planı uygulanabilir bulması olarak sıralanıyor. Hüseyin Aydın, “Ticaret kolay ve rahat olursa ekonomi canlanır. İflas ertelemeyi bu şekilde bırakır ve yanlış kararlar alırsak, bu sefer iflas erteleme almayı başaran firmayı kurtarırız ama alacaklı olan firmayı batırırız” uyarısında bulundu.

Dünya