10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Para sayma ve kasaya bakma ücreti kalkıyor

Son Güncelleme: 27 MART 2014 - TSİ 11:10

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın dört yıldan bu yana bankacılıktaki işlem ücretlerini azaltma yönündeki çalışmaları, sektörün üst kurulu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) devreye girmesi sonrasında ciddi aşama kaydetti.

BDDK ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından yürütülen son çalışmada tüketici temsilcileri yer almazken, edinilen bilgilere göre bankalar, aldıkları hizmet ve ürün ücretleri için standart getirilmesini ve bazı hizmetlerden de hiçbir ücret alınmaması konusunda anlaşmaya vardı.

BDDK ve TBB arasında devam eden çalışma tamamlandığında bu konu bir yönetmelik olarak BDDK tarafından yayınlanacak. Belirlenen standart ve ücret limitlerine bankaların tümü uymak zorunda olacaklar. Hiç bir banka açıklanan kalemler dışında keyfi bir şekilde yeni adlar altında tüketicilerden masraf ve komisyon alamayacak.

Hazirandan itibaren bu kapsamda alınan kasaya bakma ücreti, bozuk para sayma ücreti, kredi istihbarat araştırma ücreti, konut kredisi ipoteği fekki ücreti, arşivden belge çıkarma masrafı, hesap işlemsizlik ücreti gibi kalemlerin kalkacağı belirtiliyor.

Üst limit istenmiyor

Bununla birlikte havale, EFT, çek ve kiralık kasa gibi temel hizmetlerin şube ve alternatif kanallardaki masrafları standart hale getiriliyor. Ancak hangi işlem için üst limit ve yüzdelik oran bazında masraf alınacağı henüz belli değil. Sektörün beklentisi yeni düzenlemede bir üst limitin getirilmemesi şeklinde.

Bankaların, müşteri şikayetlerinin bankacılık sektörüne yönelik negatif algı ve eleştirilerin düzelmesi için ‘tek liste’ konusunda anlaşma noktasına geldiği belirtiliyor.

Milliyet