22 Şevval 1445 | 1 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Ağrı kesiciler, böbrek ve karaciğere zarar veriyor

Son Güncelleme: 28 EKİM 2014 - TSİ 12:06

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 2'si kronik migren hastası ve bu rahatsızlık özellikle gelişmiş ülkelerde 'işe gidememe' nedenlerinin başında yer alıyor. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, ağrı kesicilerin migren tedavisinde kullanılmadığını belirterek, "Ağrı kesicilerin sık kullanımı mide, böbrek ve karaciğer üzerinde zararlı etkilere yol açabiliyor. Üstelik sık kullanımları 'rebound' baş ağrısı denilen başka baş ağrısı ataklarını da geliştirebiliyor." dedi.

Doç. Dr. Fatma Çiğdem Doğulu, migreni, 'tekrarlayıcı, saatler ya da günler süren, arada ağrısız dönemlerin de olduğu baş ağrısı' şeklinde tanımladı. Hastalığın mükemmeliyetçi ve titiz kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Doğulu, hastalığın ortaya çıkmasına yol açan etmenler hakkında şu bilgileri verdi:

  • Aşırı kafeinli içecekler, eskimiş peynirler, açlık, stres, zorlu egzersizler migreni tetikleyen etmenler arasında yer alıyor.
  • Bunun yanı sıra düzensiz uyku da bu hastalığa yol açabiliyor.
  • Hormonal değişiklikler de migren atağını ortaya çıkaran nedenler arasında gösteriliyor.
  • Menopoz ve hamilelik sırasında atak sıklığı azalabiliyor.

Doğulu, tedavi için şu önerilerde bulundu: "Migren, kesin tedavisi olmayan ancak kontrol altına alınabilen bir hastalık. Bunun için sıklığı ayda dört ya da daha fazla olan ve atakları günlerce süren ağrılarda profilaksi yöntemi uygulanıyor. Hastalıkların oluşumunu ya da ilerlemesini önlemek amacıyla yapılan girişimlere verilen isim olan profilaksi, migrende en az altı ay, genellikle bir yıl düzenli ilaç kullanımı anlamına geliyor. Böylece ağrı sıklığını ve şiddetini azaltmak amaçlanıyor. Burada hastaya göre ilaç seçilmesi önem taşıyor."