14 Şevval 1445 | 23 Nisan 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Helal gıdaların yüzde 80'ini gayrimüslimler üretiyor

Son Güncelleme: 13 ŞUBAT 2013 - TSİ 17:28

Çanakkale'nin Biga ilçesinde, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) ve Biga Belediyesi iş birliğiyle “Gelişen dünyada helal sertifikası ve helal gıda” konulu bir konferans düzenlendi. Çok sayıda yetkili ile çeşitli sektörlerden temsilcilerin katıldığı sempozyumun açılış konuşmasını GMKA Genel Sekreter Mustafa Gündoğan yaptı. 
Gündoğan, Balıkesir ve Çanakkale illerinde “helal sertifikası”na sahip firma sayısının iki elin parmaklarını geçmediğini söyledi.
Gündoğan, konuşmasında, “Güney Marmara Kalkınma Ajansı olarak bölgemizin ihracat kapasitesinin sadece hibe desteklerinden faydalanılarak istenen seviyeye gelemeyeceğinin şuuruyla fuar, eğitim organizasyonları, toplantı gibi faaliyetlerle de bölgenin ihracatının geliştirilmesine katkı sağlıyoruz. Gıda sektöründe Türkiye’nin önde gelen bölgelerinden olmamıza rağmen, ihracat için önemli bir yeri olan ‘helal sertifikası’ arzu edilen seviyenin çok altında” dedi.
Gündoğan, “Dünya helal gıda pazarı 1 trilyon dolara yaklaştı. ABD’den Çin’e, İsviçre’den Güney Afrika’ya kadar birçok ülkede helal sertifikası veren kuruluşlar var. Birçok küresel firma, özellikle fast food zincirleri toplumun helal gıda konusunda şuurlu olduğu ülkelerde ürünlerinde helal kesim et kullanıyor. Müslüman tüketicilere hitap eden helal sertifikalı gıdaların yüzde 80’inin üreticileri gayrimüslimler. ABD’de 12 eyalette helal gıda kanunu çıkarıldı. Dünyada helal gıda logosunun kullanımında kısıtlama olan tek ülkenin de Türkiye olduğu arkadaşlarımızın hazırladığı bu raporda yer alıyordu” diye konuştu.