10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Tayland'da Myanmar Zirvesi

Son Güncelleme: 29 MAYIS 2015 - TSİ 16:04

Güneydoğu Asya'da insan kaçakçılarının açık denizde terk ettiği teknelerde mahsur kalan göçmenler konusunun ele alındığı bölgesel toplantı, 17 ülkeden yetkililerin katılımıyla Tayland'ın başkenti Bangkok'ta başladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Uluslararası Koruma Direktörü Volker Turk, sorunun kökenine inilmezse, konuya bir çözüm bulunamayacağını ifade etti.

Turk, "(Sorunun çözümü için) Myanmar'ın tüm halkına karşı sorumluluğu alması lazım. Vatandaşlığı olmayanlara vatandaşlık vermesi lazım" dedi. Turk, Myanmar'daki Arakanlı Müslümanların (Rohingyalar) temel hakları üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini vurguladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Güneydoğu Asya'da yaşanan göçmen krizi toplantısında "sorunun temel kaynağı" olan Myanmar'a, Arakanlı Müslümanlara yönelik politikasını değiştirmesi için "baskı yapılması" gerektiğini bildirmişti.

Açıklamada, Myanmar'a, bu ülkedeki zulüm ve ayrımcılıktan kaçan Arakanlı Müslümanlara karşı tutumunu değiştirmesi, Bangladeş'e de göçmen teknelerini geri göndermeye dayalı politikasına son verme çağrısında bulunulmuştu.

Güneydoğu Asya ülkelerinin katıldığı toplantıda ABD, Japonya ve İsviçre gözlemci olarak bulunuyor.
Güneydoğu Asya'da açık denizde insan kaçakçılarının terk ettiği teknelerde hala yaklaşık 2 bin Arakanlı Müslüman ve Bangladeşli göçmen bulunuyor.

Başta Malezya ve Endonezya olmak üzere bölge ülkeleri bu ay açık denizden 4 bin civarında göçmeni kurtardı. Denizdeki göçmenlere de bölge ülkeleri ve uluslararası kuruluşlarca insani yardım sağlanıyor.

BMGK Arakan Müslümanları için toplandı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ilk kez Arakan Müslümanlarının durumunu değerlendirmek üzere toplandı.
Toplantının ardından herhangi bir açıklama yapılmazken yakın dönemde BM Güvenlik Konseyi'nde sorunun çözümüne yönelik bir adım atılması beklenmiyor.

Dünya Bülteni