8 Zilka'de 1445 | 17 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Yaz saati bazı zorlukları beraberinde getirdi

Son Güncelleme: 14 ARALIK 2016 - TSİ 13:05

Enerji tasarrufu için kalıcı yaz saati uygulamasıyla ilgili şikâyetlerin artmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bir değerlendirme yaptı.

Son 15-20 gündür bakanlığa günde ortalama 40-50 şikayet geldiği, bu başvuruların derlendiği öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, düzenlemenin yürürlükten kaldırılması için bir çalışma olmadığını söylediler.

Yıllardır gündeme gelen ancak uygulama fırsatı bulamayan kalıcı yaz saati uygulaması, bu sene hayata geçti. Düzenlemeyle, 2,5 milyar liralık tasarruf ve kış saatiyle havaların aniden kararmasından doğan psikolojik uyum sorunlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tespitlerine göre Türkiye, artık yıl boyunca yaz saati uygulamasında kalarak, sadece kamunun kullandığı 08.00-17.00 mesai saatleri için yılda yaklaşık 1 milyar TL tasarruf sağlayacak. 

TASARRUF İÇİN YAPILDI

Kalıcı yaz saati uygulamasının temel amacı enerji tasarrufu sağlamak olarak açıklandı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yaz Saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç raporuna göre, uygulama ile yılda yaklaşık 1 milyar liralık tasarruf sağlanabileceği hesaplandı. Karar alındığı dönemde en çok etkilenecek olan kesimin öğrenciler olacağı tahmin edilmişti. Sabah 8’de dersi başlayan öğrenciler 7.00’da karanlıkta yola çıkacağı için olumsuz etkileneceği gündeme gelmişti. Ankara’da şu günlerde gün saat 7.55’de aydınlanıyor. Gün ağarması aralık ayının sonuna kadar saat 8.00’i geçecek. İstanbul’da ise gün saat 8.13’de ağarıyor. Aralık ayının sonunda günün ağarması saat 8.22’yi bulacak.

Bu sene uygulamaya konulan yeni saat uygulaması beraberinde birçok sorunu getirdi. Uygulama ile, zamanı daha verimli kullanma doğrultusunda mesainin havanın aydınlanması ile başlaması hedefleniyordu, ancak bazı sorunlara davetiye çıktı.

GÜN AYDINLANMADAN YOLA ÇIKILIYOR

Sabah ezanında yola çıkan öğrenciler, özellikle de çocuklar karanlıkta okula gitmeye çalışıyor. Saatlerin geri alınmaması ile birlikte, öğrenciler ilk defa bu kış gün ağarmadan yola çıkmış oluyor. Bu yeni saat uygulaması, hem veliler hem de öğrenciler tarafından tepkiyle karşılandı.

07.00’da ders başı yapanlar

Özellikle kasım ayının ortasından itibaren öğrenciler gece karanlığında yola çıkmaya başladılar. Bölgelere göre değişiklik gösterse de ikili öğretimde derslerin sabah 7.00’da başladığı çok sayıda okul buluyor. Bu öğrencilerin güneş ışığını görmeleri ikinci derse denk geliyor. Sabah 8.00’da dersleri başlayan tekli öğretimdeki öğrenciler ise karanlıkta okullarına gitmek zorunda kalıyorlar. Bu durum da güvenlik endişelerini beraberinde getirdi.

SABAH NAMAZI İŞE GİDİŞ VAKTİYLE ÇAKIŞIYOR

Yeni uygulama ile birlikte vatandaşların sabah namazı saati, iş yolunda geçirdiği vakit ile kesişiyor. Yani insanlar sabah namazı vaktini işe giderken kaçırmış olabiliyor. Örneğin; bugün İstanbul için güneş, tam iş için yola çıkma vakti 08:14 sıralarında doğdu. Ankara'da durum çok farklı değil. Keza güneş vakti 07:55 idi.

Hürriyet / ensonhaber.com