17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Türk kadınları ve çocukları için kilo alarmı

Son Güncelleme: 2 MAYIS 2016 - TSİ 10:05

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye Sağlıklı Beslenme Raporu’nda Türk kadınları Avrupa’nın en şişmanı ve en az hareket edeni çıktı. Yüzde 22’si obez olan çocuklarımız için de tehlikeli boyuta dikkat çekiliyor.

Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından 25-29 Nisan arasında gerçekleştirilen 'Beslenme, Obezite ve Fiziksel Aktivite ülke değerlendirme ön raporu açıklandı.

Raporda, Türkiye için 'alarm' verildiğine dikkat çekerek, Türk kadınlarının yüzde 34'ü ve çocuklarının yüzde 22'sinin obez olduğu kaydedildi. Avrupa'da günlük 15 gram ile kişi başına en fazla tuz tüketiminin ve en yüksek oranda şekerli içecek tüketiminin de Türkiye'de olduğu belirtildi.

Ayrıca, Avrupa'daki kadınlar arasında en az fiziksel aktivite yapanlar yine Türk kadınları olurken, Türkiye trans yağların da en fazla kullanıldığı ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye'de tuz tüketimi yüzde 30 düşürebilirse beyin kanamasına bağlı felçlerde 165 bin kişinin riski azalacak, kalp ve kalp damar hastalıklarına bağlı ise 110 bin ölüm riskinin azalacağı tahmin ediliyor. Raporda şu tespitlerde bulunuldu:

Öğrencilere sulu yemek tavsiyesi

Okullarda satılan yiyeceklerle ilgili düzenleme çok önemli. Ancak bunların tam denetimi yapılmalı ve her okulun sağlıklı gıda satışı teşvik edilmeli. Öğrencilere süt ve kuru üzüm dağıtım programı çok başarılı gerçekleştirildi. Program fındık, fıstık gibi sağlıklı çerezlerle devam ettirmeli ve öğrencilere günlük sulu yemek dağıtılmalı. Türkiye'de en çok tüketilen ekmekten azaltılan tuz programı başarılı oldu. Aynı şekilde, yüksek oranda tuz yüklü olan, zeytin, peynir ve salçaların da tuz miktarı azaltılması için çalışma başlatılmalı. Günlük kişi başına tuz tüketim miktarının 15 gramdan 1 grama düşürülmesi amaçlanmalıdır.

Obezite sigara kadar tehlikeli

Raporda, 2013 verilerine göre Türkiye'nin hastalık yüküne sebep olan risk faktörlerinde ilk sırada hala sigara geliyor. İkinci sırayı obezite ve fazla kiloluluk alıyor. Üçüncü sırada beslenme bozukluğu, dördüncü sırada yüksek tansiyon rahatsızlıkları bulunuyor. Kolesterol, alkol, hava kirliliği ve düşük oranda fiziksel aktivede yüksek oranda hastalığa neden olan risk faktörleri arasında yer alıyor.

Sabah