27 Şevval 1445 | 6 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

OBEZ OLMA, AKTİF OL!

Son Güncelleme: 24 EYLÜL 2019 - TSİ 10:17

Vücuda besinler ile alınan enerjinin, harcanan enerjiden fazla olmasından kaynaklanan ve vücut yağ kitlesinin, yağsız vücut kitlesine oranla artması ile açıklanan kronik bir hastalıktır obezite. Obezite oranlarının her geçen yıl artmaya devam ettiği bir gerçek.

Genetik mutasyonlar, diyet, yaş ve fiziksel aktiviteden etkilenen kronik bir hastalık olan obezite sadece estetik bir sorun değil, vücudun tüm sistemlerini olumsuz yönde etkileyen, bunun sonucunda pek çok hastalığa zemin hazırlayan ciddi bir problem.

Obezite vücutta nelere sebep oluyor?

Obezitenin kalp damar sağlığına etkileri üzerine AKRA'ya değerlendirmelerde bulunan Op.Dr. Zülfü Kılıç; ''Obezite öyle bir yük ki sadece sırtımızda ki bir ağırlık değildir. Obezite ağırlığı ile beraberinde getirmiş olduğu hastalıklar var ve bu hastalıklar gerçekten hayatımızı çok ciddi bir şekilde etkiliyor. Obezite neden önemli? Çünkü 'Kardiyovasküler' dediğimiz kalp damar sistemimizin en büyük düşmanı obezitedir. Damarlar tıkanıyor, kalbin yükü artıyor, kalbin yükü artarken damarlardaki kan akışkanlığını yitiriyor, kalbin pompaladığı ve kalbe gelen kan değişiyor. Vücut yeterince kanlanamıyor, yeterince oksijen alamıyor, oksijen alamayınca dokular oksijensiz kalıyor.

Özellikle hormanal sistemi altüst ediyor. Pankreasın en büyük düşmanıdır. İnsülin sistemini bozar ve diyabeti tetikler. Diyabet ise komplike bir hastalık, bütün her tarafı etkiliyor. Gözden tutun damarlara kadar, yani sistemin her tarafını etkiliyor. Obezite işte böyle bir rahatsızlık.'' diyor.

Obezitenin neden olduğu sağlık sorunları ve risk faktörleri ise şöyle sıralanıyor:

-İnsülin direnci - Hiperinsülinemi
-Tip 2 Diyabet (Şeker hastalığı)
-Yüksek tansiyon
-Koroner arter hastalığı
-Hiperlipidemi – Hipertrigliseridemi (Kan Yağlarının Yükselmesi)
-Metabolik sendrom
-Safra kesesi hastalıkları
-Bazı kanser türleri (kadınlarda safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanserleri,     erkeklerde ise kolon ve prostat kanserleri )
-Osteoartrit
-Felç
-Uyku apnesi
-Karaciğer yağlanması
-Astım
-Solunum zorluğu
-Gebelik komplikasyonları
-Menstruasyon düzensizlikleri
-Aşırı kıllanma
-Ameliyat risklerinin artması
-Ruhsal sorunlar (yemek yememe, kusarak yediği besinlerden yararlanmama, tıkınırcasına yeme,     gece yeme sendromu, daha fazla yiyerek psikolojik doyum sağlamaya çalışma)
-Toplumsal uyumsuzluklar
-Özellikle sık aralıklarla ağırlık kaybetme ve kazanma sonucunda deri altı yağ dokusunun fazla olması   nedeniyle deri enfeksiyonları, kasıklarda ve ayaklarda mantar enfeksiyonları
-Kas-iskelet sistemi problemleri

Obezitenin sebepleri nelerdir?

Obezite, insan vücudundaki yağ hücrelerinde depolanan enerji rezervlerinin ciddi risk oluşturacak düzeyde artması durumudur. Obezitenin sebepleri ise;

- Aşırı ve yanlış beslenme
- Yetersiz fiziksel aktivite
- Yaş ve cinsiyet
- Hormonal ve metabolik etmenler
- Genetik problemler
- Psikolojik sorunlar
- Sık aralıklarla çok düşük enerjili diyetler uygulama
- Sigara kullanımı ve zararlı alışkanlıklar
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Doğum sayısı ve doğumlar arası süre

Hareketli hayat ömrü uzatır!

Dr. Zülfü Kılıç, ''Özellikle batı tarzı beslenmeden uzak durmak lazım, obeziteden uzak durmak lazım, hayatımıza aktivite kazandırmak lazım, hareketli olmak, hareket ile birlikte o dinamik hayatla hastalıklara karşı dirençli olmak lazım.Özellikle sebzeleri, posalı gıdaları tüketmek gerekiyor ki fazla enerjinin yağa dönüşümünü engellemek için. Hayat tarzı, çalışma sitilleri, oturma biçimimiz vücut şeklimizi, pozisyonumuzu bozmuş durumda. Bir ağırlığı kaldırırken ki dengesiz kaldırışlarımız, her şey etkiliyor. Bel ve boyun fıtıkları veya dizler ile ilgili bir takım sıkıntılar çoğunlukla bu dengesiz kaldırmalar veya dengesiz bir takım girişimler sonucu meydana gelmektedir.

Obeziteyi aynı zamanda yük olarak, düşünün ağırlığı olan bir insanın dizlerine, ayak bileği ve kalçasına binen yük ile ağırlığı olmayan gerçekten standartlarda olan bir insanın yükü arasında ne kadar büyük bir fark vardır. Gençlikte, orta yaşlarda düzenli bir beslenme ve hareketli, aktif bir yaşam oluşturmak gerekiyor. 50 - 60 yaşa geldikten sonra bunları düzeltelim dediğimizde gerçekten bazen geriye dönme imkanımız olmayabiliyor'' diyerek hem obezitenin iskelet sistemine vermiş olduğu zararlara vurgu yapıyor, hem de obezitenin önüne geçmek için önerilerde bulunuyor.