17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Dünya 2014’te de ısındı

Son Güncelleme: 5 OCAK 2015 - TSİ 15:11

Dünya atmosferi 2014 yılında ısınmaya devam etti. Artan sıcaklıklar sağlığımızı, evlerimizi, gıdamızı ve güvenliğimizi tehdit etmeyi sürdürdü. Avrupa’da 2014, son 5 yüz yılın en sıcak yılı oldu. Ortalama sıcaklık 10,5 santigrat dereceye ulaştı.

Lima Konferansı ve New York Zirvesi’nde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un daveti ile bir araya gelen devlet ve hükümet başkanları, yerel yönetimler, iş dünyası ve sivil toplum temsilcileri “Yeni İklim Ekonomisi” için küresel irade oluşturmayı başardılar. Karbondioksit salımı, karbon ticareti, teknolojik yatırım finansmanı ve yeşil enerji devrimi gibi alanlarda 2020 perspektifi belirlendi. Tüm umutlar ise 2015’te Paris’te toplanacak Birleşmiş Milletler Küresel İklim Konferansı’na odaklandı.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC)’nin yayınladığı 5. Değerlendirme Raporu, iklim değişikliğinin insanlar ve ekosistemler için büyük risk oluşturduğunu ortaya koydu. Bu olumsuzluklardan en fazla etkilenen toplumsal grupların başında yoksullar, kadınlar ve çocuklar geldi. Dünya 2014’te de ısındı 2014 yılında artan sıcaklıklar sağlığımızı, evlerimizi, gıdamızı ve güvenliğimizi tehdit etmeyi sürdürdü. Avrupa’da son 5 yüz yılın en sıcak yılı yaşandı. Tüm umutlar 2015’te Paris’te toplanacak Birleşmiş Milletler Küresel İklim Konferansı’na odaklandı.

İklim değişikliğinin etkisiyle gıda fiyatlarında dünya genelinde yüzde 85’e varan artış öngörülüyor. Bu riskleri yönetmek için, acilen değişen iklim sistemlerine uyumlu politikaların oluşturulması gerekiyor. IPCC Raporu, iklim değişikliğinin yalnızca gıda üretiminde düşüş, su ve gıda kıtlığı, yükselen deniz seviyeleri ve insan sağlığına etkilerinden söz etmiyor; aynı zamanda küresel olarak tüm ülkelerin bu etkilere karşı ne kadar kırılgan olduğunu ortaya koyuyor.

Dünya