26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

İran Türkiye'nin tekstil tecrübesine talip

Son Güncelleme: 7 EKİM 2015 - TSİ 10:24

Batı ile ambargo engelini aşan İran'daki tekstil üreticileri Türkiye'den teknoloji istedi. Üreticiler Türk tekstilcilere, "Finansal yatırım şart değil. Sermaye bizden, teknoloji sizden" dedi.

Batı ile ambargo engelini aşan İran, tekstilde Türkiye'nin know how'ını istiyor. Yıllarca uygulanan ambargo nedeniyle, üretim teknolojilerinde dünyanın gerisinde kalan ülke, bu anlamda Türk firmalarıyla işbirliği peşinde.

2-5 Ekim'de 50 kişilik bir heyetle Tahran'a giden İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), iki ülke arasında geliştirebilecek ticarete yönelik önemli adımlar attı. İran'da tekstil alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, ülkede sermaye anlamında bir sıkıntı olmadığını, ancak İran'ın ambargo nedeniyle yıllarca üretim know how'ı ve teknoloji konusunda dünyanın çok gerisinde kaldığını söyledi. Türkiye'nin bu anlamda know how'ına, hammadde ve teknolojisine ihtiyaç duyduklarını anlatan liderler, "Yardımınıza ihtiyacımız var" çağrısında bulundu.

6.5 milyar dolarlık ithalat

İran'ın tekstil sektöründe en etkin sivil toplum kuruluşlarından biri olan İran Tekstil ve Hammaddeler Birliği'nin Başkanı Mehdi Yekta, ülkenin 6.5 milyar dolarlık tekstil ithalatı yaptığını açıkladı. Bu ithalatın yüzde 25'inin Türkiye'den gerçekleştirildiğini belirten Yekta, Türk firmalarıyla işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Türkler açısından İran'da finansal yatırımın şart olmadığının altını çizen Yekta, Türk tekstilcilere, "Yatırım bizden teknoloji sizden" dedi. Yekta, "Burada Çin malları tercih edilmiyor. Yüksek kaliteli Türk ürünlerinin pazardaki şansı büyük" diye konuştu.

İhracat ikiye katlanacak

İTHİB Başkanı İsmail Gülle de, İran'ın 6.5 milyar dolarlık tekstil ithalatının önemli bir bölümüne talip olduklarını söyledi. Türkiye'nin İran'a gerçekleştirdiği 600 milyon dolarlık tekstil ihracatının bir yıl içinde ikiye katlanmasını beklediklerini açıklayan Gülle, "İran 5'inci büyük pazarımız ve ticaretimizin artı verdiği ülkelerden biri. Ambargonun kalkmasından sonra ortaya çıkacak avantajlarla birlikte pazarda yerimizi almak istiyoruz. İran'da en büyük sorun bankacılık sistemi. Bunun da düzene girmesinden sonra ihracatımız katlanır" diye konuştu.

Sabah