16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Buzullar eridikçe yeraltı kaynakları paylaşılıyor

Son Güncelleme: 16 MAYIS 2013 - TSİ 11:00

Kuzey Kutbu eridikçe, binlerce yıldır buzulların altında yatan hazinelere bir adım daha yaklaşılıyor.
Dünyanın en uç noktasındaki el değmemiş sularda petrol arayabilmek için buzullarının erimesinden faydalanmak isteyen ülkeler ve enerji şirketleri çabalarını yoğunlaştırıyor.
Kuzey Kutbu’na uzak olan Çin, Hindistan, İtalya, Japonya, Güney Kore ve Singapur Kuzey Kutbu Konseyi’ne gözlemci olarak katıldı.
Küresel ısınmanın etkilerinin en fazla hissedildiği Kuzey Kutup bölgesinde buzullar rekor biçimde erirken yaz aylarında gemiyle geçilebilecek duruma geliyor.
Dünyadaki petrol ve doğalgaz rezervlerinin dörtte birinin bulunduğu sanılan bölge, bazı ülkelerin ve enerji şirketlerinin iştahını kabartıyor.
Rusya’nın kutbun 4 bin metre dibine bayrak dikmesi egemenlik konusunda büyük tartışmalara yol açmıştı.
Bölgeye kıyısı olan Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Danimarka, Norveç, İsveç, Finlandiya ve İzlanda’nın oluşturduğu Kuzey Kutup Konseyi iki yıl önce deniz yatağının paylaşımına ön hazırlık olarak yorumlanan bir ilk anlaşmaya imza atmıştı. 
Konsey işbirliğini geliştirmek amacıyla İsveç’in Kiruna kentinde toplandı. Toplantının ana gündem maddesi olan bölgede yer almayan ülkelere gözlemci statüsü verilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Zenginlikleriyle dikkatlerin odağı haline gelen Kutup bölgesi, buzullarının erimesinde büyük rol oynayan fosil yakıtlardan petrol için büyük bir rekabete sahne olacak gibi görünüyor.