11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Güneşin batmadığı Kuzey Kutbu'nda Ramazan

Son Güncelleme: 17 TEMMUZ 2014 - TSİ 12:44

Güneşin hiç batmadığı Kuzey Kutbu'nda yaşayan Müslümanlar bu ilginç durumda da oruçlarını tutmaya devam ediyor. Biraz karışık bir vaziyet gibi görünse de Müslümanlar, fetva makamlarının sunduğu çözümlerle oruçlarını tutuyor

Ramazan ayı boyunca oruç tutmakla yükümlü olan Müslümanlar'ın imsak vaktinden akşama kadar yemek yemeleri yasak. Güneşin hiç batmadığı İskandinav ülkelerinin kuzey bölgelerinde bu durumun nasıl geçtiği de en çok merak edilen konulardan biri.

Kuzey Kutbu'nun üst kısımlarında yer alan İsveç'de yaşayan Müslümanlar bu yıl da zorlu bir sınavdan geçiyor. Suriye'den Somali'den ve farklı ülkelerden Müslümanların yaşadığı güneşin batmadığı bu coğrafyada vakitler biraz karmaşık olsada sonunda bir çözüm yolu bulunmuş durumda.

Şafak ve günbatımı yok!

Yaklaşık 700 Müslüman mübarek Ramazan ayını Kuzey Kutup Dairesi'nin 145 kilometre kuzeyinde bulunan İsveç'nin Kiruna şehrinde geçiriyor. Bölgede, kuralları belirleyip uygulayacak, fetva verecek bir İslami otorite bulunmuyor. Bu da Müslümanlar'ın farklı farklı saatlere göre oruçlarını tutmalarına yol açıyor. Kimileri, İslamiyet'in doğduğu şehir olan Mekke saatine göre hareket ediyor. Fakat onların da içleri rahat değil. Oruçlarının kabul olmamasından endişe duyuyorlar. Kiruna'da oruç tutanların çoğunluğu, Dublin'de bulunan Avrupa Fetva ve Araştırma Konseyi'nin tavsiyesi üzerine, bin 240 kilometre güneyde yer alan İsveç'in başkenti Stockholm'un saatini esas alıyor.

İsveç'in Kuzey Kutup Dairesi içinde yer alana bölgesine yazları güneş hiç batmazken, kışları da hiç güneş doğmuyor. Ramazan, Aralık ayına denk geldiği zaman ise Kiruna'daki Müslümanlar şimdiki durumun tam tersini, yani aralıksız gece durumunu yaşayacaklar. İki hafta boyunca güneş yüzünü göstermeyecek.

Müslümanlar güneşi takip ederek namaz kılıyorlar, bunun da normal koşullara göre beş vakit namazın iki saat içerisinde kılınması anlamına geliyor.

Kiruna şehrinde Eritre, Suriye, Somali, Belucistan gibi farklı ülkelerden gelmiş olan Müslümanlar farklı bir kültür oluşturuyor.

Dünya Bülteni