22 Şevval 1445 | 1 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Mülteci krizinde AB ile zorlu viraj

Son Güncelleme: 23 KASIM 2015 - TSİ 10:53

Avrupa Birliği ve Türkiye, mülteci krizi bağlamında devreye sokma konusunda anlaştıkları ortak eylem planının uygulanmasını sağlayacak detaylarda yaşanan sorunları aşmaya çalışıyor.

Brüksel ile Ankara arasında geçen hafta başında yapılan görüşmelerin çok olumlu geçmemesi 29 Kasım’da yapılması öngörülen tam katılımlı AB-Türkiye zirvesine ilişkin soru işaretlerini artırdı.

Gelinen aşamada tarafların müzakerelerde vardığı nokta genel hatlarıyla şöyle özetlenebilir:

* Türkiye’nin mülteci krizi konusunda adım atmasına destek olmak için verilmesi öngörülen 3 milyar Euro konusunda AB içinde büyük ölçüde anlaşma sağlandı. Türkiye’nin ise bu miktarı yeterli bulmadığı ve iki yıla yayılmasına soğuk baktığı belirtiliyor.

* AB’nin müzakere sürecini hızlandırmak için yeni başlıklar üzerinde çalışma taahhüdü ise Türkiye’yi hâlâ tatmin etmedi. Ankara, başlıklar konusunda somut ve bağlayıcı yaklaşım istiyor. Brüksel ise 15 Aralık’ta açılmasını umduğu 17 numaralı “ekonomik ve parasal politika” başlığı dışındaki başlıklar için bu talebi karşılamakta zorlanıyor.

* AB, Türkiye’den mültecilerin işgücü piyasasına katılımlarının sağlanması, durumlarının iyileştirilmesi ve sınır kontrollerinin artırılması konularında somut takvim talep ediyor. Türkiye ise gerekli garantileri almadan kendisini takvime bağlamak istemiyor.

* Vize muafiyetinin tüm Türk vatandaşları için 2016’da devreye sokulması konusunda da Ankara’nın istediği noktaya henüz gelinmedi.

Hürriyet