16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Türkiye enerjide AB ile stratejik işbirliği yapacak

Son Güncelleme: 19 MART 2015 - TSİ 11:14

Enerji güvenliği konusunda büyük endişeler yaşayan AB, bölgesel bir doğalgaz merkezi olmasına destek verdiği Türkiye ile kaynaklarını güvence altına alınması, çeşitlendirilmesi ve rekabetçi enerji pazarları oluşturulmasına yönelik işbirliği içine girecek.

Türkiye’nin enerji koridoru olma konumunu güçlendirecek Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) start almasıyla Türkiye’nin enerjide ağırlığı artıyor. Şah Deniz-2’den çıkarılacak doğalgazı 1850 km’lik hat ile Türkiye’den Avrupa’ya ulaştıracak TANAP’ın temelinin atıldığı dönemde Türkiye’nin enerjide önemini pekiştirecek bir gelişme daha yaşandı. Türkiye-AB, yüksek düzeyli enerji diyalogu çerçevesinde AB ile Türkiye arasında Stratejik Enerji İşbirliği yapılacağı duyuruldu.

Avrupa Birliği ile Türkiye enerji konusunda işbirliğini geliştirmeye karar verdi. Enerji tedarik kaynaklarını güvence altına almaya ve çeşitlendirme konusunda ortak hareket etme kararı alan AB ile Türkiye, rekabetçi enerji pazarları oluşturmaya yönelik daha fazla işbirliği yapmak için çaba gösterecekleri açıklamasında bulundu. Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogu Çerçevesinde AB ile Türkiye Arasında Stratejik Enerji İşbirliği ortak bir deklarasyonla duyuruldu. Konuya ilişkin hazırlanan ortak deklarasyonda şu ifadeler kullanıldı:

Türkiye doğal bir enerji köprüsü

“Türkiye, Ortadoğu ve Hazar Bölgesindeki enerji kaynakları ile AB enerji pazarı arasında doğal bir enerji köprüsü ve enerji merkezi. Türkiye’nin bir enerji merkezi olarak daha da gelişmesi hem Türkiye’nin hem de AB’nin karşılıklı menfaatine olacaktır. AB ve Türkiye enerji sektöründe işbirliği yapmaya büyük önem vermektedir. Hem AB ile katılım müzakereleri yürüten bir aday ülke hem de AB’nin enerji güvenliğine katkı sunan bir ülke olarak Türkiye kendi mevzuatını Topluluk mevzuatı ile uyumlaştırma yönünde önemli bir ilerleme kaydetti. Türkiye’nin enerji mevzuatına ilişkin tarama süreci tamamlandı. Bu çerçevede, taraflar ilişkileri açısından kilit önem taşıyan enerji konusunda işbirliğini geliştirmeye karar verdi. Türkiye ve AB, enerji tedarik kaynaklarını güvence altına almaya, çeşitlendirmeye ve rekabetçi enerji pazarları oluşturmaya yönelik daha fazla işbirliği yapmak için çaba göstereceklerini belirtti. Bu hedef doğrultusunda Türkiye ile AB, Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogunu başlatı.” Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğu yılda en az bir kez olmak üzere, daha düzenli aralıklarla ve bakan seviyesinde gerçekleştirilecek. Gelecek toplantı doğalgaz, elektrik, nükleer enerji, yenilenebilir enerji, enerji verimliliği gibi bütün ilgili enerji alt sektörlerini ve özellikle Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi Taraflar Konferansı’nın Paris’te gerçekleştirilecek 21. toplantısına (COP21) hazırlık olarak iklim değişikliği konusunu içerecek. Enerji Diyalogu, çalışma grupları seviyesinde düzenli bilgi alışverişleriyle destekleniyor. Türkiye’nin bölgesel bir doğalgaz merkezi olması, AB – Türkiye Stratejik Yüksek Düzeyli Enerji Diyalogu kapsamına alındı.

Arz güvenliği açısından TANAP desteklenecek

Yüksek Düzeyli Enerji Diyaloğunun başlatılması, Avrupa Komisyonu’nun 25 Şubat 2015 tarihinde kabul ettiği Enerji Birliği Çerçeve Stratejisi’nde yer alan, ‘önemi gittikçe artan enerji üreticisi ve transit ülkelerle stratejik enerji ortaklıkları kurma’ hedefine bağlılığını yansıtıyor. Arz güvenliğinin artırılması amacıyla Türkiye ve AB, Güney Gaz Koridorunun geliştirilmesinin desteklenmesi konusunda hem fikir. Bu kapsamda AB ve Türkiye, her iki tarafın arz güvenliğinin sağlanmasında ve Güney Gaz Koridoru hayata geçirilmesinde hayati önem taşıyan TANAP projesinin gerçekleştirilmesi konusunda işbirliğine devam edecek.

Dünya