17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

İran müzakerelerin Türkiye'de olmasına sıcak

Son Güncelleme: 13 OCAK 2012 - TSİ 10:14

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, nükleer müzakerelerin bu kez ciddi olmasını istediklerini söyleyerek, "Sahte müzakereler olmasın. Türk kardeşlerimizin görüşleri de müzakerelerin Türkiye'de yapılması yönünde. Türkiye bizim kardeş ülkemiz ve bu nedenle tabii ki olumlu bakıyoruz" dedi.
Ankara'daki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenleyen Laricani, ziyaretinin verimli geçtiğini söyleyerek, Türkiye ile İran'ın bölgede önemli roller üstlenmeleri nedeniyle bölgedeki sorunların çözümüne dair görüşlerinin de önemli olduğunu kaydetti.
Laricani iki ülkenin liderlerinin bölgesel sorunlara bakışlarının birbirlerine çok yakın olduğunu belirterek, "Stratejik konularda aynı görüşteyiz" diye konuştu.
P5 artı 1 ülkeleri ile nükleer müzakerelerin nerede ve ne zaman yapılacağı konusunun netleşip netleşmediğinin sorulması üzerine Laricani, İran olarak her zaman görüşmelerin devam etmesinden yana olduklarını kaydetti. 
Laricani şunları söyledi: "İran'ın nükleer programı açık ve net bir şekilde sürüyor. Biz Batılıların oyunlarını oynamak istemiyoruz. Tüm konuların müzakerelerle çok kolay bir şekilde çözüleceğine inanıyorum. Ama görüşmeler bu kez ciddi olsun istiyoruz, sahte müzakereler olmasın. Türk kardeşlerimizin görüşleri de müzakerelerin Türkiye'de yapılması yönünde. Türkiye bizim kardeş ülkemiz ve bu nedenle tabii ki olumlu bakıyoruz."
Laricani, Tahran anlaşmasının hatırlatılarak, "müzakerelerin bu kez başarıya ulaşacağına inanıp inanmadığının" sorulmasına şu karşılığı verdi: "ABD Türk dostlarımız aracılığı ile yapılan Tahran anlaşmasının sonuca varmasına izin vermedi. Obama beyefendi bir mektup gönderdi ve (yakıt teatisine yardımcı olunuz) dedi. Ben o zaman dedim ki, (bu işte bir iş var). Ama Türk dostlarımız dediler ki, (onlar bu konuda güvence veriyor). İran'a geldiler, anlaşmaya vardık ve siz de gördünüz ki 2 hafta içinde ABD bu anlaşmayı kabul etmedi ve başka yollara başvurdu. ABD ve Batının tavırları macera peşinde olduklarını gösteriyor. Biz bunu bozmadık onlar bozdu."
İran'da suikasta uğrayan nükleer fizikçi ile ilgili soruya karşılık Laricani, bu terör olaylarının dini liderlerinin, "Bölgede, kanser olarak görülen İsrail olduğu sürece, bu sorun devam edecektir" sözünü teyit ettiğini kaydetti. İsrail'in Kudüs'ü başkent ilan etmek istediğini, bunun bütün Müslümanlara bir ihanet olduğunu belirten Laricani, bu gibi terör olaylarının da İsrail'in bu uygulamalarının devamı olduğunu ileri belirtti. Laricani, İran üstünde başka baskı seçeneklerini deneyip başarısız oldukları için terörü kullandıklarını kaydederek, Batının bu terör olayları karşısında sessizliğini koruduğu için utanması gerektiğini bildirdi.
Laricani, "Bizim bu bilim dalında çok aktif bir genç neslimiz var. İsrail eğer 4 tane terör olayı ile bu çalışmanın önüne geçebileceğini düşünüyorsa çok yanlış düşünüyor. Gelecekte yapılacak çalışmaları, yeni gelişmeleri de herkese duyuracağız. Kimse bizim önümüze geçemeyeceğini anlayacak" diye konuştu.
Türkiye'ye yerleştirilecek olan radar sistemi ile ilgili soruya karşılık da Laricani, bu konunun aydınlatılması gerektiğini belirterek, "Ama bizim Türk dostlarımıza güvenimiz var" dedi. Laricani, aynı konuyla ilgili bir başka soru üzerine de, "Bu radar sisteminin Müslümanlardan yana olmadığını gösteren nedenlerimiz var, buna dikkat edilmesi gerekiyor. Ama sonuçta diğer konular da var ve bu konunun görüşmelerle aydınlatılması gerekiyor" dedi.
CNNTURK