16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Sınava doğru

Son Güncelleme: 13 HAZİRAN 2012 - TSİ 11:50

LYS soruları müfredat bilgisiyle yorum kapasitesini ölçecek. Klasik sınavların 'Yüzde 10 çok kolay, yüzde 20 çok zor' mantığı, LYS için de geçerli olacak.

Üniversite giriş sınavının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), 16 Haziran'da LYS-1 Matematik sınavıyla başlıyor. Aynı gün saat 14.30'da ise Yabancı Dil sınavı yapılacak. 17 Haziran'da LYS-4 Sosyal Bilimler testi gerçekleştirilecek. Bu sınavların ardından Edebiyat ve Coğrafya testlerinin yer alacağı LYS-3, 23 Haziran'da Sosyal Bilimler testlerinin yer alacağı LYS-4 ise 24 Haziran'da gerçekleştirilecek. Sınavlara toplam 871 bin 313 aday katılacak. 
Yüzde 70 etkisi var
Adaylara ilk olarak LYS'nin, Yükseköğretime Geçiş Sınavı'ndan (YGS) çok daha önemli olduğunu söylemek lazım. Çünkü üniversite yerleştirme puanlarına LYS'nin, yüzde 70'e varan bir etkisi söz konusu. Sınav koordinatörü Oktay Aydın'a göre, bu sınavın favori adayları, öğrendiği bilgileri yorumlayabilme becerisini kazananlardan çıkacak. LYS, ezberden çok bilgi içerikli sorulardan oluşacak. Soru profilleri tüm adayların yapabileceği düzeyde olacak. Klasik sınavların 'yüzde 10 çok kolay, yüzde 1 0 kolay, yüzde 40 normal, yüzde 10 zor ve yüzde 20 çok zor' mantığı LYS için de geçerli olacak. Sorular, her ders için ÖSYM'nin belirlediği sürede çözülecek. Örneğin bir aday fizik testinde verilen 45 dakikanın hepsini kullanacak. Soruları erken bitirse bile kimya testine geçemeyecek. Soru kitapçıkları ayrı, cevap kağıtları ortak olacak. 
Başkandan adaylara uyarılar
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, sınava ilişkin açıklamalarda bulundu. Demir, "Meclis, 'diploma notu neyse ortaöğretim başarı puanını hesaplayın ve bunu da yüzde 12 ile çarparak yerleştirme puanına ekleyin' diye bir düzenleme getirdi. Biz de o düzenleme kapsamında gerek MEB, gerek YÖK nezdinde görüşmelerimizi yaptık ve kılavuzumuzun güncellenmesi noktasına gelindi" dedi. Öğrencilerin panik olmasını gerektirecek bir durum olmadığını söyleyen Demir, "Başarılı bir öğrencinin diploma notu da, YGS'den veya LYS'den aldığı puanlar da yüksektir. Dolayısıyla herhangi bir mağduriyet söz konusu değil" diye konuştu. 
Kamera konulacak 
Prof. Dr. Demir, YGS'de bazı sınav salonlarına kurulan kamera kayıtlarını incelediklerini belirterek, "Bunların sınav düzeni ve adayların huzur içinde sınava girmeleri bakımından ciddi katkısının olduğunu görüyoruz. LYS'de de bunu uygulayacağız" dedi. 
Sınavdan önce neler yapmalı?
Sınavdan bir hafta öncesinden başlayarak ama özellikle sınavdan 3 gün öncesinden, beslenmenize ve uykunuza özen gösterin. Perşembe gününden itibaren alışık olmadığınız yiyecekleri yemeyin. 
Aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçları kullanmaktan kaçının. 
Stres yaratacak konuşmalardan, tartışmalardan uzak durun. 
Ağır bedensel faaliyetlerden uzak durulmalı, örneğin uzun sürecek ve çok yoracak futbol maçları yapılmamalı. 
Son günlerde adayların, özellikle deneme sınavlarında eksik olduğu konuları iyi belirleyip o konular üzerine yoğunlaşması yararlı olur. 
Yeni konu öğrenmenin yanı sıra konu tekrarı ya da soru çözümü daha ağırlıklı yapılmalıdır. 
Yoğun tempoda ders çalışmak yerine tekrarlara ağırlık verilip önceki yılların sınav soruları deneme biçiminde çözülmelidir.
Sabah