14 Şevval 1445 | 23 Nisan 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Su tasarrufunun önemi

Son Güncelleme: 22 MART 2019 - TSİ 16:30

Yaşam kaynağı suyun değerinin bilinmesi için kutlanan Dünya Su Günü nedeniyle Su Bilimleri Fakültesi Dekanı Meriç Albay, su tasarrufunun zorunluluk olduğunu hatırlattı.

Albay, “Dünyadaki toplam su miktarının yüzde 97.5’i denizlerde ve okyanuslardaki tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan yalnızca yüzde 2.5’i tatlı su kaynağı olup çeşitli amaçlar için kullanılmaktadır. Yani bir su gezegeninin de yaşıyoruz ama su sorunundan bahsediyoruz. Çünkü su dengeli şekilde dağılmıyor. Nüfusun son yüzyılda hızla artması ve dengesiz dağılması en büyük sorun. Günümüzde dünya nüfusunun üçte biri yeterli ve sağlıklı su kaynaklarına sahip değil. Dünyanın su kaynaklarının hızla ve bilinçsizce tüketilmesini, suyun kalitesinin bozulmasını önlemek için küresel işbirliği şart.” dedi.

Dr. Meriç Albay, “Gelişen teknoloji ve sanayi, su kaynaklarını kirletiyor. Değişen iklim koşulları da su kaynaklarını olumsuz etkiliyor. 2050 yılında su kaynaklarının 2,7 milyar insanı besleyen tarımsal faaliyetler için kullanılacağı hesap ediliyor. Ülkemizde 26 su toplama havzası var. Ülkemizde ekonomik tüketilebilecek yeraltı ve yerüstü su miktarı 112 milyar m3. Bunun 95 milyar m3’ü yurtiçinden doğan akarsulardan, 3 milyar m3’ü yurtdışından ulaşan akarsulardan ve 14 milyar m3’ü ise yeraltı suyundan sağlanabilir. İçme ve kullanma suyu ihtiyacı 2030’lu yıllarda büyük oranlarda artacak. Özellikle nüfus yoğunluğunun yüksek, su miktarının düşük olduğu Trakya, İç Anadolu ve Batı Anadolu gibi bölgelerde ciddi su sıkıntıları yaşanabilir. Ülkemiz, küresel ısınmanın etkileriyle su riski taşıyan ülkeler arasında” dedi.

Milliyet