13 Zilka'de 1445 | 22 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Dershane devri 1 Eylül'de sona erecek

Son Güncelleme: 17 NİSAN 2015 - TSİ 11:00

Geçtiğimiz yıl mart ayında dershanelerin kapatılmasıyla ilgili düzenlemenin yasalaşmasıyla birlikte sayıları yaklaşık 3 bin 300 dershanelerin çoğu dönüşüm sürecine girdi. Bin 600'den fazla dershane dönüşüm başvurusu yaptı. Bu süreçle birlikte eğitim sistemine temel liseler adıyla yeni bir kategori eklendi.

Bu okullar öğrencileri 4 yıllık akademik lise eğitiminin yanı sıra üniversite giriş sınavına hazırlayacak. Yani hem lise hem de dershane eğitimi bir arada olacak. Haftada en az 35 saat ders verilecek temel liselerde sosyal kültürel ve sportif etkinlikler de olacak. Temel liselerin ücretleri özel okullardan düşük, dershanelerden ise biraz daha yüksek olacak. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı bu liselerde okuyan öğrencilere teşvik verecek. Eğitim dershane öğretmenleriyle devam edecek.

Özel okula dönüşmek için başvurular Haziran 2014'te başladı. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 117 dershane 'temel lise'ye dönüşerek eğitime başladı. Önümüzdeki yıl bu okulların toplam kontenjanının 200 bini bulması bekleniyor. Temel liseler 2018-2019 eğitim öğretim yılı sonuna kadar, diğer okulların bağlı olduğu standartlarda özel okula dönüşmek zorunda. Geçiş süresi boyunca temel liselerde bahçe ve müstakil bina şartı yok. Temel liseler sabahçı-öğlenci olmak üzere ikili eğitim yapılabilecek. Yüz yüze eğitimin dışında uzak eğitim de yapabilecekler.

15 öğrenciye bir öğretmen

MEB, gelecek 4 yılı içeren yeni Stratejik Plan taslağında, ilk, orta ve lise kademelerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 15'e düşürmeyi hedefliyor

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2015-2019 arasını kapsayan yeni Stratejik Plan taslağına göre ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısını 15'e düşürülmeyi hedefliyor. Kalkınma Bakanlığı'na gönderilen Stratejik Plan'da, yer alan hedeflerden bazıları şöyle:

  • Ders kitaplarında güncelleme çalışmaları yapılacak.
  • Eğitimden erken ayrılma oranı yüzde 50'ye düşürülecek.
  • Öğrencilerin en az bir yabancı dili iyi derecede öğrenmesine yönelik düzenlemeler yapılacak.
  • Özel eğitiminin okul öncesindeki payı yüzde 9.16'dan yüzde 23'e, ilkokuldaki payı yüzde 3.31'den yüzde 6'ya, ortaokuldaki payı yüzde 3.51'den yüzde 7'ye çıkarılacak.
  • Organize sanayi bölgelerinde bulunan özel mesleki ve teknik okul sayısının 20'den 120'ye çıkarılacak.
  • Türkiye genelinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısını ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinde 15'e düşürülecek. MEB'in yayımladığı 2014- 2015 eğitim öğretim yılına ilişkin istatistiklere göre, ilkokul kademesinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 18, ortaokullarda 17 ve liselerde 14 olarak gerçekleşmişti.
  • Kütüphanesi olan okul oranı, yüzde 39.2'den yüzde 50'ye çıkaracak.

"Okullar arası kalite farkı çok büyük"

Öte yandan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, Türkiye genelindeki okullar arasında kalite farkının ‘uçurum’ denecek kadar büyük olduğunu söyledi.
Yurtdışından gelen yabancı eğitimcilere konuşan Muammer Yıldız, şunları söyledi: “Türkiye’de ve özelde İstanbul’da okullar arasındaki kalite farkının temel bir problem olduğunu ve iyi okulla, iyi olmayan okul arasındaki farkın uçurum denecek kadar büyük olduğunu biliyoruz. Devlet olarak görevimizin bütün çocuklarımızın aynı seviyede eğitim almaları için fırsat eşitliği oluşturmak olduğunun da farkındayız. Bir taraftan bütün gücümüzle kamu, özel ve sivil toplum olarak ayırt etmeden eğitimin bu temel sorunuyla boğuşurken, iyi öğrencilerin seçilerek alındığı özellikle A seviye okullar sayesinde iyi öğrenci çıktısı ortaya koymak için üst düzeyde mücadelemiz var. Uluslararası içerikli programlar da bunu destekliyor. Okullarımızın iç değerlendirmeleri, ölçümleri eğitimin çıktısı için çok önemli. Ayrıca PISA, TIMSS gibi uluslararası değerlendirme çalışmaları da bizim eğitimimize yönelik çıktılara ilişkin geri bildirim veriyor. Aşağı yukarı durumumuzu biliyorum, daha iyisi için de mücadele ediyoruz.” diye konuştu.

Sabah, Hürriyet