10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Şeker tüketiminin fazlasına dikkat

Son Güncelleme: 30 OCAK 2017 - TSİ 10:38

Şekerin fazlasının iflah olmaz bir sağlık düşmanı olduğundan şüphemiz yok. Bizim konuyu yeterince ciddiye aldığımızı söylemekse biraz zor. Şeker tüketimimiz sürekli artıyor. Anne babalar, hele hele çocuk ve gençlerimiz tehlikenin farkında değil.

Doktor ve diyetisyenlerimizin önemli bir bölümü bile hâlâ ‘bir gram şeker=4 kalori’ tekerlemesiyle yetinip, şekerin kimyasından çok fiziğine (!) önem veriyor. Şekerin fazlası hasta ediyor. Kronik hastalıklara da en çok şekeri fazla tüketen toplumlarda rastlanıyor. Nedenine gelince…

1 GRAMDA 4 KALORİ

Bir gram şekerde 4 kaloriye eşdeğer enerji olduğu, şekerin kolay kilo aldırdığı doğru ama şekerin zararları sadece yüksek kalori içeriği ile sınırlı değil. Şeker can yakıcı ve tahrip edici önemli bazı biyokimyasal süreçlerin de tetikleyicisi. Faili meçhul zannedilen birçok sağlık sorununun görünmez, gizli nedeni de yine o!

MEYVE DE RİSKLİ

- Çoğumuz paketlenmiş gıda satın alırken “İÇİNDEKİLER” listesine hiç bakmıyoruz. Oysa bırakın bisküvilerle gofretleri, sosların, mayonez ve ketçapların bile içleri ‘gizli şeker’ kaynıyor.
- Çoğumuz hâlâ ‘meyvedeki früktoz doğal şekerdir, bir zarar gelmez’ diye düşünüp, akşamları meyve ziyafetlerine çevirebiliyoruz. Meyve tüketiminde de ölçüyü kaçırmamak zorundayız.
- Çoğu kahvaltıyı şekerli fındık ezmeleri veya reçel süslüyor. Özellikle çocuklarına kahvaltıda ısrarla bir dilim ekmek bir kaşık çikolatalı kakaolu fındık ezmesi, reçel yediren iyi niyetli anneler; lütfen dikkat!
- Komşu ağırlamalarında, torun ziyaretlerinde, çocuk ödüllendirmelerinde ‘tatlı’ içerikli şeker bombalarını ‘hediye’ ya da ‘ikram’ olarak çok sık ve yoğun kullanıyoruz. Buna da bir çare bulmamız lazım.
- Çocukların rol aldığı yiyecek içecek reklamlarındaki ürünlerin hepsinin masum olduklarını sanmayın. Şekerli gıdaların reklamlarında çocukları çok sık görüyoruz. Bu çok yanlış ve mühim bir tehlike. Yetkililer bu reklamları sınırlayan bazı önlemler alabilirler.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu / Hürriyet