26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Konutlarda ısı tasarrufu yapmamak 1.2 milyar liraya mal oluyor

Son Güncelleme: 16 MART 2015 - TSİ 12:39

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği'ne (ETADER) göre, Türkiye OECD ülkelerinin iki katı enerji harcıyor. Türkiye’de enerji ve ısı tasarrufu yapılarak, yılda 480 okul, 6 bin anaokulu, bin 714 kadın sığınma evi açılabilir.

Özellikle kış aylarında ısınma giderleri her ailenin bütçesini sarsan önemli masraf kalemlerinden biri. Türkiye’de yaklaşık 2 milyon konut, merkezi ısıtma sistemi kullanıyor ve bu konutların ısınma masrafı yılda neredeyse 3 milyar TL’ye ulaşıyor; ancak bu masrafın nedeni sadece kötü havalar değil, ısı tüketimi konusunda yeterince bilinçli davranmamamız.

Bilinçsiz ısı tüketiminin ek külfetinin yılda 500 TL olduğunu belirten Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, “OECD ülkelerinin iki katı enerji harcıyoruz. Oysa Türkiye’nin enerji tasarruf potansiyeli yüzde 30” diyor. Yavuztürk, alınabilecek irili ufaklı önlemlerle hem aile bütçesine hem ülke ekonomisine katkıda bulunmanın mümkün olduğunu vurguluyor.

Yüzde 27.5 tasarruf sağlandı

ETADER’in sıraladığı tedbirler arasında binada mantolama çalışması yaptırmak, kapı ve pencerelerde ısı kaçaklarını en aza indirgemek, hatta binanın iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük yalıtımlı açık renk boya tercih etmek ilk akla gelenler.

Öte yandan, 2007’de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde merkezi ısınma sistemi kullanan binalarda ısı gider paylaşımının zorunlu hale gelmesi de tasarrufun bir diğer ayağı. Daire içi ısıtma tesisatının özelliklerine uygun olarak belirlenen Isı Pay Ölçer cihazıyla, ısı gideri kullanım alanına göre paylaştırılıyor. Ayrıca kalorifer peteklerine takılan termostatik vanalar sayesinde oda sıcaklığı istenildiği gibi ayarlanabiliyor. Böylece yüzde 30’a varan enerji tasarrufu sağlanıyor. Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın dört ilde, toplam 11 bin konutta gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları oldukça çarpıcı:

Isı paylaşım sistemine geçen binalarda ortalama yüzde 27.5 tasarruf sağlandı. Yani yaklaşık 3.5 milyon metreküp daha az enerji tüketildi ve ulusal ekonomiye 3 milyon 650 bin TL katkı yapıldı. Dolayısyla; konutlarda önerilen tasarruf yöntemleri hayata geçirildiği takdirde yaklaşık olarak yıllık 1.2 milyar TL tasarruf sağlamak mümkün.

Dünya