17 Şevval 1445 | 26 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Damacanada açıklama Cuma'ya

Son Güncelleme: 1 AĞUSTOS 2012 - TSİ 10:19

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 81 ildeki damacana su denetimlerinde sorun görülen satış noktaları ve markaları Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinden duyuracaklarını bildirdi.

Dolum tesislerinde problem tespit edilen 5 firmaya yaptırım uygulandığını anımsatan Akdağ, “Bu firmalar tesislerinde iyileştirmeler yapacaklar. Bu iyileştirmelerin gerçekleştiğine inandığımız zaman üretim ve satış yapmalarına müsaade edeceğiz ama aynı problemin devamında ruhsat iptaline kadar giden yaptırımlarımız var” dedi. Akdağ, Gazi Üniversitesi’ndeki Hematoloji Bilim Dalı tedavi ünitesinin açılışında damacana sularla ilgili soruları yanıtlayan Akdağ, şu bilgileri verdi: “Dolum tesisinde olmasa bile satış noktasında problem oluşabiliyor. Satış noktalarındaki problemleri de Bakanlığımızın web sayfasında ilan edeceğiz. Muhtemelen cumaya kadar 81 ilde yoğun biçimde örnek alarak halk sağlığı laboratuvarlarının yaptığı çalışmalar neticelenmiş olacak.”

Kozmetiğe sıkı takip

Akdağ, kozmetik ve tıbbi malzemelerle ilgili denetimler sonucunda da benzer yaptırımların olduğuna dikkati çekti ve kusurlu firmaları piyasadan çekme, para cezası, imalat durdurulması gibi yaptırımların uygulandığını belirti.

Yaptırımları ağırlaşacak

Sağlık Bakanlığı, ambalajlı su denetimlerine imkan veren düzenlemede değişiklikler yapacak ve sağlıksız üretim yapan işletmelere yaptırımları ağırlaştıracak.

Yeni düzenlemeyle, su dolum tesislerinde damacanaların yıkanması gereken 55-70 derece sıcaklığın elektronik olarak izlenmesi sağlanacak, dolum tesislerinde etkin yıkama, durulama ve dezenfeksiyon yapabilen su dolum makinelerinin kullanılması için önlem alınacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Irmak, Avrupa Birliği'nin pek çok ülkesinde piyasa gözetim-denetim faaliyetlerinin daha katı kurallara bağlandığını belirtti.

10 bin lira ceza ver kurtul devri bitiyor

Irmak "Türkiye'deki bazı firmalar 'Benim ayıplı malım yakalanırsa bunun cezası ne kadardır- Örneğin 10 bin liradır. Ne yapalım onu da veririm işime devam edebilirim' diye düşünüyor olabilirler. Bu sebeple mevcut düzenlemeye, müeyyideleri biraz daha ağırlaştıracak, işletmeleri yanlış yapmamaya ve daha sağlıklı üretim yapmaya zorlayacak bazı maddeler ilave edilmeli." dedi.

Radikal / Milliyet