18 Ramazan 1445 | 29 Mart 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

'Tasarı ifade özgürlüğüne aykırı'

Son Güncelleme: 29 ŞUBAT 2012 - TSİ 09:57

Fransa'da Ermeni soykırımını inkarı suç sayan tasarı Anayasa Konseyi'nde iptal edildi. Tasarı ifade özgürlüğüne aykırı bulundu. Fransa’da Ermeni soykırımını inkâr edenlere 1 yıl hapis ve 45 bin euro para cezası öngören yasa tasarısı Anayasa Konseyi’nden döndü. Meclis ve Senato’dan geçtikten sonra 31 Ocak’ta 77 senatör ve 65 vekilin Konsey’e götürdüğü tasarı ifade özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. 
Konseyin karar gerekçesinde şu ifadeler yer aldı: “Konsey kararın, kendisinin de kabul ettiği suçların inkârının cezalandırılması önerisini anayasanın ifade ve iletişim özgürlüğü uygulamasına aykırı olduğuna hükmetmiştir”. Konsey, kararının ilk gerekçesini ‘ifade özgürlüğüne aykırılık’ maddesine dayandırırken, ikinci gerekçeyi de anayasanın 34’üncü maddesinde belirtilen ‘Vatandaşlık hakları ve vatandaşların kamu özgürlüklerine bağlı temel haklarından özgürce faydalanmaları’ ifadesine aykırılık olarak gösterdi. Dün kararını açıklayan Konsey, tasarının ifade özgürlüğü ve anayasanın 34. maddesine aykırı olduğuna hükmetti. Eski Meclis Başkanı Jean Louis Debre’nin başkanlığını yürüttüğü 11 üyeli Konsey üyelerinden Hubert Haennel ve Jacqueline de Guillenschmidt ‘daha önce karşı görüş belirttikleri’ için oylamaya katılmadı. Bir diğer üye eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, hukuken ceza aldığı ve sağlık sorunları olduğu gerekçesiyle oylamada yer almadı. 
2006 ve 2011’deki tasarılardan sonuç alamamış olan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ‘büyük üzüntü ve hayalkırıklığı duyduğunu’ belirtip yeni bir tasarının hazırlanması için talimat verdi. Ancak Parlamento nisandaki cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle tatile giriyor. Parlamento hazirandaki genel seçimler nedeniyle eylüle kadar kapalı kalacak. Bu da tasarıyla ilgili çalışmaların yeni yasama dönemine kalacağı anlamına geliyor. Anayasa Konsey’in tasarıyı kısmen reddedebileceği de gündeme gelmişti. Konsey’in, AB’nin 2007’de kabul ettiği ‘Irkçılık ve Yabancı Düşmanlığı ile Mücadele Konusunda Çerçeve Karar’ını kabul ederken Fransa’nın koyduğu şerhe göre tasarıda değişlik isteyebileceği öngörülüyordu. Fransa, AB ülkeleri mahkemelerini, herhangi bir fiilin soykırımı olduğu konusunda karar vermeye yetkili kılan ve bu fiilin soykırım olduğunu inkâr edenlerin bir yıldan 3 yıla kadar hapse mahkûm edilebileceklerini öngören karara ‘fiilin şiddet ve nefreti körükleyecek şekilde işlenmesi’ şerhini koydurtmuştu. İnkâr yasasında bu şerh göz ardı edilmişti. 

RADİKAL