28 Şevval 1445 | 7 Mayıs 2024 Salı

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Çek Kanunu Tasarısı’na ‘hapis’ ayarı getirildi

Son Güncelleme: 27 OCAK 2012 - TSİ 10:20

Karşılıksız çeklere hapis cezasının kaldırılmasını ve karşılıksız çek kesenlere 10 yıl çek kullanma yasağı getiren yasa tasarısında, verilen önerge ile yeni bir düzenleme getirildi. Buna göre; karşılıksız çekle birlikte aynı zamanda dolandırıcılık, belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, çek düzenleme ve çek hesabı açma yasağı kararı verilmesinin yanı sıra, kişi, TCK’nın ilgili hükümlerine göre de cezalandırılacak.
Bankanın sorumluluğu artacak
TCK uyarınca dolandırıcılığın, hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla işlenmesi halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunuyor.
Genel Kurul’da dün kabul edilen üç maddeye ilişkin düzenlemeler şöyle:
- Hakkında işlem yapılan kişiye uygulanan adli nitelikteki yaptırım, idari nitelikte yaptırıma dönüştürüldüğünden, daha önce adli sicilde tutulan yasaklılık durumuna ilişkin kayıtlar, Merkez Bankası’nda tutulacak.
- Banka ibraz eden düzenleyici dışındaki hamiline, süresinde ibraz edilen her çek yaprağı için; karşılığının hiç bulunmaması halinde, çek bedeli bin TL veya üzerinde ise bin TL, çek bedeli bin TL’nin altında ise çek bedelini ödeyecek.
- Kanuni ibraz süresi içinde, karşılıksız çek veren kişi hakkında uygulanan adli nitelikteki yaptırım, idari nitelikte bir yaptırıma dönüştürülecek. Karşılıksız çek veren kişi hakkında her bir çekle ilgili olarak 1500 güne kadar adli para cezası verilecek.
- Karşılıksız çekin keşide edilmesi halinde, hamiline 6 ayda talep etmesi durumunda, Cumhuriyet Savcısı tarafından her çekle ilgili düzenleme, çek hesabı açma yasağı verilebilecek.
MİLLİYET