10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Trafik sigortasından son fiyat durumu

Son Güncelleme: 29 ARALIK 2012 - TSİ 10:55

1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren Hazine Müsteşarlığı yerine sigorta şirketleri tarafından belirlenmeye başlayan trafik sigortası primlerinde 4 yıl içerisinde yüzde 100’den daha fazla zam yapıldı. En yüksek çıkış bu yılın ikinci yarısında ortaya çıktı.

Sigorta uzmanlarına göre 16,9 milyon adet araç sahibinin her yıl yenilemek zorunda olduğu trafik sigortasındaki fahiş artışın temelinde 4 temel konu yer alıyor: “Birincisi, kaza sonrası yaralananları (alkollü ve ehliyetsiz olsa bile) hastanelerde tedaviye kabul eden Sosyal Güvenlik Kurumu, her poliçeden aldığı payı iki katına yakın artırarak yüzde 10’a çıkardı. İkinci olarak, poliçede geriye dönük 10 yıl sorumluluk var; bir trafik kazasında yakınlarını kaybedenler 10 yıl sonra tazminat davası açabiliyor. Üçüncü olarak, trafik branşında zarar eden sigorta şirketleri prim artışı ile zararını azaltmak istiyor. Dördüncü olarak ise kaza yapan araçların tamir ve bakımı için oluşan yüksek servis bedelleri.”

Sigorta şirketleri tarafından illere, araçların türüne göre serbestçe belirlenen Zorunlu Mali Trafik Sigortası’nda prim tutarları makul sınırların dışına çıktığında Hazine tarafından müdahale edilebiliyor. 35 sigorta şirketini çatısı altında toplayan Türkiye Sigorta Birliği, bu konuda bir yaptırıma sahip değil, ancak 6 ayda bir geçerli olan ‘rehber tarife’ yayınlıyor. 1 Ocak itibarıyla geçerli olacak tarifeye göre İstanbul’da bir binek otomobilin yıllık trafik sigorta primi 468 lira olarak belirlendi. Sürücünün geçmişine bağlı olarak değişim göstermekle birlikte İstanbul’da bir otomobil için yıllık 585 liraya kadar çıkan trafik sigortası ödemesi söz konusu. Bu rakam 2005 yılında 117 lira, 2006’da 128 lira, 2007’de 135 lira iken sonraki yıllarda benzer bir artış eğilimi sergiledi.

Yeni durumda sürücüler kaza yaptıkça bir sonraki yıl trafik poliçe bedeli olarak bin hatta bin 500 liraya kadar çıkabilen bir tutarla karşı karşıya kalabilecek. Taksi, dolmuş, kamyonet, otobüs gibi ticari araçlarda trafik poliçesi tutarı 4 bin liraya kadar ulaşıyor. Son dönemde otomobilde bu alandaki primi en hızlı artan il olan Tunceli’de ise 6 aylık süreçte artış oranı yüzde 32 oldu. Ankara’da binek otomobil için trafik sigortası tarifesi 520 TL’ye kadar çıkabiliyor. Bir kaza sırasında ödenecek teminat tutarları da yeni yılla birlikte değişiyor; buna göre sigorta şirketi otomobil ve taksi için araç başına 25 bin lira, kaza başına 50 bin lira, sağlık gideri kişi başına 250 bin lira, kaza başına bir milyon 250 bin lira, sakatlanma ve ölüm teminatı da kişi başına 250 bin lira, kaza başına bir milyon 250 bin lira ödemekle yükümlü. Yılın üçüncü çeyreğinde 755,5 milyon lira trafik primi toplanırken 188,7 milyon lira zarar ortaya çıktı. Prim tutarı yüzde 22 arttı, ancak toplanan primin yüzde 25’i zarar oluştu. Sigorta şirketlerine göre 2013 yılında prim bedellerinin daha da artması bekleniyor. Ekonomi yönetimi vatandaşın bu konuda mağdur olmaması için şirketlerin fiyatlarını internet üzerinden ilan etme formülü üzerinde duruyor.