27 Şevval 1445 | 6 Mayıs 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Okullarda obezite ile mücadelede etiket dönemi

Son Güncelleme: 3 OCAK 2019 - TSİ 12:58

Gıda konusunda iki önemli adım atıldı. İlk adımda, kantinlere ‘okul gıdası’ etiketi olmayan ürün sokulmayacak. İkinci adımda ise obezite ile mücadele var. Sağlığa zararlı gıdaların paketi kırmızı ile işaretlenecek.

2019-2020 Eğitim-Öğretim yılından itibaren okullarda kriterlere uygun satılan yiyecek ve içeceklerin üzerinde okul gıdası logosu bulunacak. Ayrıca, Türkiye genelinde de tuz, şeker, yağ ve doymuş yağ gibi bileşenlere karşı vatandaşı uyarıcı kırmızı, turuncu ve yeşil renk uygulaması geliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Okul gıdası logosuyla enerji yoğunluğu yüksek ürünlerin tüketimini engelleyeceğiz, obeziteye karşı savaş açacağız. Geleceğimizin garantisi çocuklarımıza erken yaşta iyi beslenme alışkanlıkları kazandırmış olacağız” dedi.

Renklere dikkat

Tuz, şeker, yağ, doymuş yağ gibi kriterlere göre Türkiye genelinde satılan ürünlerin üzerine vatandaşı uyarıcı kırmızı, turuncu ve yeşil noktalar gelecek. Örneğin enerji yoğunluğu fazla olan ve bir insanın bir gün içerisinde alması gereken miktarın üzerinde enerjisi olan ürünler kırmızı işaretli olacak. Tuzu, yağı, enerjisi biraz daha düşük olan ürünler uyarı olarak turuncu nokta ile ile gösterilecek. Sağlıklı ürünlerde ise yeşil nokta olacak.

Okullarda besin değeri yüksek, her gün bulundurulması önerilen yeşil gruptaki yiyecek ve içecekler ‘okul gıdası’ logosunu alabilecek. Turuncu grupta yer alan ürünlere, okullar için yeniden üretilmesi halinde okul gıdası logosunu alabilecek. Kırmızı grupta yer alan ve kantinlerde satılması yasak ürünler ise logo alamayacak.

KIRMIZI GRUP

Bu gruptaki yiyecek ve içeceklerin enerji, doymuş yağ, şeker, tuz (sodyum) içerikleri yüksek besin değerleri çok düşüktür. Okullarda bulundurulması önerilmez. Bu gruptaki yiyecek ve içecekler:

Enerji içecekleri, gazlı içecekler, aromalı içecekler (soğuk çay-ice tea), kolalı içecekler, aromalı doğal mineralli içecek, aromalı şurup, aromalı içecek tozu, aromalı su, meyveli içecek, meyveli içecek tozu, meyveli doğal mineralli içecek, yapay soda, meyveli şurup, sporcu içecekleri, sporcu suları, meyve nektarı, meyve suyu konsantresi, kızartmalar, cipsler (patates, mısır, şekillendirilmiş vb), gevrek çerezler, tüm çikolata türleri, kremalı, çikolata dolgulu, jöleli, kekler ve pastalar (yaş pastalar, ekler, kruvasan, donut, parfe, mozaik pasta, muffin, cupcake vb.), hamurlu, şerbetli tatlılar (kuru baklava dahil), tatlandırıcı içeren yiyecek ve içecekler, krema, Hindistan cevizi sütü ve kreması, çay ve kahve tarzı içecekler.

TURUNCU GRUP

Simit, poğaça, tost ve burger...

YEŞİL GRUP

Bu gruptaki yiyecek ve içeceklerin besin değeri yüksektir. Okullarda her gün bulundurulması önerilir. Yeşil gruptaki yiyecek ve içecekler: Meyveler, kuru meyveler, kuru yemişler, içme suyu, doğal mineralli su, UHT/pastörize süt, taze sıkılmış meyve ve sebze suyu, % 100 meyve ve sebze suyu, yoğurt, ayran, peynir, günlük haşlanmış yumurta, çeşnili ekmekler, tam buğday ekmeği, tam buğday unlu ekmek, karışık tahıllı ekmek vb. ürünlerden yapılan yumurtalı veya peynirli sandviçler, sakızlar...

Milliyet