11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Doktorlara, bir saatte en fazla 6 hasta kotası

Son Güncelleme: 2 NİSAN 2012 - TSİ 10:12

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), doktorların "şipşak muayene" dönemini sona erdiriyor. Kurum, hekimlere hasta kotası getirdi. Bir doktor saatte en fazla 6 hastaya bakabilecek. Böylece her hastaya en az 10 dakika ayrılmış olacak. 
Sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşmasıyla hasta sayısı ve harcamalar da ciddi şekilde arttı. SGK verilerine göre, 2002'de 10 milyar olan sağlık harcaması geçen yılın sonu itibariyle 45 milyar liraya ulaştı. 2010'da 277 milyon kişi hastaneye giderken bu sayı 2011'de 314 milyona çıktı. Fakat hasta sayısındaki artış doktorların muayene için ayırdığı sürenin kısalmasına neden oldu. Kurum'a gelen şikâyetlerde hastalar en çok, "Neyin var diyerek ilaç yazan" doktorlardan dert yanıyor. SGK da, çare olarak, doktorun her bir hastaya en az 10 dakika ayırmasını zorunlu hale getirdi. Böylece fazla muayene ile şişirilen faturalara da son verilmiş olunacak. 
SUİİSTİMALLERE 3 MİLYAR TL 
Sağlık harcamalarının bu kadar yüksek olmasında suiistimaller önemli bir yer tutuyor. Sahte reçete, gereksiz muayene gibi uygulamaların devlete faturası 3 milyar lirayı aşıyor. Nitekim SGK Başkanı Fatih Acar, günde 300 reçete yazan doktorlar olduğunu açıklamıştı. Kurum, usulsüz uygulamalara son vermek için dün itibariyle yeni bir sisteme de geçti. Risk Odaklı Denetim Sistemi kapsamında 70 müfettişten oluşan ekip kuruldu. Bu ekibin çalışması için, "En çok reçete yazan ilk 100 doktor, bu doktorların en çok yazdığı ilk 10 ilaç, reçetelerin gittiği ilk 10 eczane" gibi kriterler saptandı. Aynı şekilde hastaneler için de "en çok tetkik ve tahlil işlemi yapan ilk 100 hastane, en çok takip alan ilk 100 doktorun en çok yaptığı ilk 50 işlem" gibi risk gurupları belirlendi. Bu risk gruplarına giren doktor ve hastaneleri müfettişler tespit edecek. SGK ise tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili işlem yapacak. 
Sabah