11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Abur cubur tüketimi artıyor

Son Güncelleme: 20 ŞUBAT 2015 - TSİ 14:26

Dünyada meyve, sebze ve sağlıklı yiyecekleri tüketme imkanları eskisinden daha iyi olmasına rağmen insanların daha çok abur cubur yediği bildirildi.

Yaklaşık 190 ülkede yeme alışkanları konusunda yapılan araştırmaya göre, insanlar tam tahıllılar ve balık dahil olmak üzere sağlıklı yiyecekleri daha çok tüketiyor. Öte yandan besin değeri olmayan abur cubur tüketiminde bundan daha büyük bir artış gözleniyor. Araştırmacılar, bu sonuca 1990-2010 yılları arasında yapılan 320’den fazla beslenme konulu çalışmayı derinlemesine inceleyerek ulaştı. Araştırmada, obezite, kalp hastalığı, felç, tip 2 diyabet ve kanser gibi rahatsızlıkları engelleyen ya da tetikleyen 17 kilit gıdanın ne sıklıkta tüketildiği değerlendirildi. Bu besinlerin 10’u “sağlıklı” kategorisinde yer aldı.

Yaşlılar gençlerden iyi besleniyor

Araştırmada, 20 yıllık dönemde yüksek gelirli ülkelerde yeme alışkanlıklarında önemli gelişme kaydedilirken, sağlıksız gıdaların tüketiminde ise çok küçük bir düşüş gözlendi. Yaşlıların gençlerden, kadınların da erkeklerden daha iyi beslendiği tespit edilen araştırmada, beslenmeyle ilgili en iyi gelişmeler Moğolistan, Latin Amerika ve Karayipler’de görüldü.

En iyi beslenen 9 ülke Afrika’dan

Abur cuburun en çok Batılı ülkelerde tüketildiği, ABD, Kanada, Batı Avrupa, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi zengin ülkelerde insanların hala dünyadaki en kötü beslenme alışkanlıklarından bazılarına sahip olduğu ifade edildi. Son yıllarda beslenme alışkanlıklarında gelişme kaydedilmeyen ülkeler listesinde Çin, Hindistan ve Sahra Altı Afrikası’ndaki bazı ülkeler yer aldı. En sağlıksız beslenenler listesinde, çikolatasıyla ünlü Belçika ve gulaşıyla tanınan Macaristan bulunuyor. Araştırmaya göre dünyada en iyi beslenen ülkeler sırasıyla Çad, Sierra Leone, Mali, Gambiya, Uganda, Gana, Fildişi Sahili, Senegal, İsrail ve Somali. En iyi beslenenlerin ilk onunda yer alanların dokuzunun gelir düzeyi düşük Afrika ülkeleri olması dikkati çekiyor.

Millî Gazete