6 Zilka'de 1445 | 15 Mayıs 2024 Çarşamba

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

AB sığınmacılarla ilgili sözünü tutmadı

Son Güncelleme: 3 MART 2017 - TSİ 08:43

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye ile sığınmacı krizine ilişkin vardığı anlaşmada yükümlülüklerini yerine getirmediği kendi raporuyla teyit edildi.

AB Komisyonu, 18 Mart Türkiye-AB sığınmacı mutabakatının uygulanmasına ilişkin beşinci raporunu yayımladı. Rapora göre, 21 Mart itibariyle Türkiye'den Yunanistan'a geçen sığınmacıların iade edilmesinin öngörüldüğü anlaşma sayesinde, günlük geçişler 3 binin üzerinden ortalama 43'e düştü.

Anlaşmada ilk aşamada 18 bin, ortaya çıkabilecek diğer yeniden yerleştirme ihtiyaçlarını gidermek için ilave 54 bin sığınmacı ile beraber toplamda AB ülkeleri tarafından 72 bin sığınmacının alınması kayda geçirildi. Ayrıca Türkiye ile AB arasındaki düzensiz geçişler sona ermeye başladığında veya en azından ciddi ölçüde ve sürdürülebilir şekilde azaltıldığında, Gönüllü İnsani Kabul Programının devreye sokulacağı belirtildi.

AB, SÖZ VERDİĞİ SAYININ YÜZDE 4,9'UNU ALDI

Ancak son rapora göre, Türkiye'den 72 bin yerine sadece 3 bin 565 Suriyeli sığınmacı AB ülkelerine yerleştirildi. Anlaşma uyarınca Türkiye'ye gönderilen sığınmacı sayısı ise bin 487 oldu. Günlük geçişler "ciddi ve sürdürülebilir şekilde" azalmasına rağmen, söz verildiğinin aksine üye ülkelerin gönüllülük esası çerçevesinde Türkiye'den sığınmacı almasını öngören Gönüllü İnsani Kabul Programı devreye sokulmadı.

"Türkiye'den sığınmacı alınmasının hızının korunması" ifadesine yer verilen AB'nin raporunda "sonraki adımlar" arasında Yunanistan'dan Türkiye'ye sığınmacıları daha hızlı bir şekilde göndermesi istendi. Bu, Brüksel'in önceliğinin ne olduğunu ortaya koydu.

GÜMRÜK BİRLİĞİ'NİN GÜNCELLEŞTİRİLMESİ

Anlaşma uyarınca, Gümrük Birliği'nin güncelleştirilmesi müzakerelerinin 2016 yılı bitimine kadar başlanması gerekirken, henüz resmi müzakereler başlamadı.

AB Komisyonu, müzakerelerin başlaması için 2016'nın son günlerinde AB Konseyi'nden yetki talep etmesine rağmen henüz üye ülkeler buna onay vermedi.

Dünya Bülteni