10 Şevval 1445 | 19 Nisan 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Dünya

Ana Sayfa Haber Dünya

Dünyada hem açlık hem de obezite artıyor

Son Güncelleme: 17 EKİM 2018 - TSİ 09:43

Açlık çeken insanların sayısının her geçen gün arttığı dünyada, 672 milyon kişi obeziteyle mücadele ederken, 821 milyon kişi yetersiz besleniyor. Başka bir ifadeyle, her 9 kişiden biri açlık çekiyor. 39 ülke de yardıma muhtaç.

Gıda ve Tarım Örgütü, Dünya Gıda Programı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu iş birliğinde hazırlanan “Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme Durumu 2017” başlıklı rapora göre, geçen yıl yetersiz beslenenlerin sayısı 821 milyona ulaştı, bu rakam her 9 kişiden birine karşılık geliyor.

Açlık, kadınlarda kansızlık ve erişkinlerdeki obezite de küresel düzeyde artış gösterdi. Annelik çağındaki her 3 kadından biri kansızlıkla mücadele ederken, bu durum hem kadınlar hem de çocukları için ciddi sağlık ve gelişim sorunlarına yol açıyor. Afrika ve Asya’da kansızlık sorunu yaşayan kadın sayısı Kuzey Amerika’ya göre yaklaşık 3 kat daha fazla.

50 milyon aşırı zayıf

Dünyada 672 milyondan fazla yetişkin obeziteyle mücadele ediyor. Obezite sorununun, en ciddi boyuta ulaştığı bölge Kuzey Amerika olsa da en düşük görüldüğü Afrika ve Asya’da yükselme eğiliminde olması “kaygı verici” olarak değerlendiriliyor. Birçok ülkede yetersiz beslenme, aşırı kilo ve obezite bir arada bulunuyor. Geçen yıl itibarıyla 5 yaş altındaki yaklaşık 151 milyon çocuk, kötü beslenme nedeniyle yaşlarına göre aşırı kısa boya sahip. Bu sayı 2012’de 165 milyondu.

Afrika ve Asya, gelişim geriliği bulunan çocukların sırasıyla yüzde 39 ve yüzde 55’ini barındırıyor. Aşırı zayıflık dünyada 50 milyondan fazla 5 yaş altındaki çocuğu etkilemeye devam ediyor ve bu çocuklar artan hastalık ve ölüm riski altında yaşıyor. Aşırı zayıflığın en fazla görüldüğü bölge Asya olurken, en az görüldüğü bölgeler de Latin Amerika ve Karayipler olarak sıralanıyor. Asya’da her 10 çocuktan 7’si aşırı zayıf.

Bu yıl iklim değişikliğine odaklanılan raporda, iklim değişikliği ve doğal afetlerin son dönemde açlık ve yetersiz beslenmedeki artışın temel nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekiliyor. Açlık, nüfusunun çoğunluğunun geçim kaynağı tarım olan ülkelerde diğer ülkelere göre daha fazla yaşanıyor.

Milliyet