20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Sütteki endişe yersiz

Son Güncelleme: 23 OCAK 2012 - TSİ 10:27

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sütte kanser tehlikesi iddialarına ilişkin, denetimlerin yapıldığını ve endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek, ''Her ne olursa olsun denetimler etkin şekilde devam ettirilmeli, sağlıksız süt üretenlere cezaları verilip teşhir edilmeli'' dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, süt ve süt ürünleri konusunda üreten kesim olarak konuşup, konuya son noktayı koymak istediklerini söyledi. Türkiye'de 13,5 milyon ton süt üretimi yapıldığını ve bunun 7 milyon 100 bin tonunun sanayiye gittiğini anlatan Bayraktar, son yıllarda sanayiye giden süt miktarının ve sütün kalitesinin de arttığını kaydetti. Söylemlerin, açıklamaların süt tüketicilerinde tedirginliğe yol açtığını anlatan Bayraktar, Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğunu, ilk ve ortaöğretimde de 15 milyon çocuğun bulunduğunu dile getirdi.
Bayraktar, okul öncesi çocuklarla birlikte 20 milyon çocuğun süt tüketmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye geneline bakıldığında süt tüketiminin yılda kişi başına 174 kilogram olduğunu kaydetti. Bu rakamın Avrupa ülkelerinde 274 kilogramı bulduğunu bildiren Bayraktar, süt tüketiminin arttırılması gerektiğinin altını çizdi. Bayraktar, sütten kaçışın önlenmesi gerektiğini vurgulayarak, gıda güvenliğinin önemli olduğunu, gıda güvenliğini sağlamak üzere de süt ve yemde muhakkak denetimlerin olması gerektiğini söyledi.
''Kalıntı değerleri, Avrupa normlarının çok altında''
Şemsi Bayraktar, sütte kontroller yapıldığını, ondan sonra sütün soğuk hava zincirine alındığını, soğuk hava zincirinden sonra da belli tespitler ve kontrollerin olduğunu kaydetti. Bayraktar, şöyle konuştu: ''Bakteri tespiti yapılıyor, somatik hücre tespiti yapılıyor, antibiyotik tespiti yapılıyor. O bakımdan sütte endişe edilecek bir durum yok. Her ne olursa olsun denetimler etkin şekilde devam ettirilmeli, sağlıksız süt üretenlere cezaları verilip teşhir edilmeli. Burada Bakanlığımızın, toplumun gıda güvenliğini sağlama ve toplumda oluşan beklentilere özellikle cevap vermek üzere süt ve süt ürünlerindeki denetimi sistematik olarak yapması ve sonuçların da kamuoyuyla paylaşılması fevkalade önemli. Eğer sağlıklı süt üretmeyen firmalar varsa bunların da teşhir edilmesi gerekir. Muhakkak denetleme yapılmalı ve bu meselenin üzerine de gidilmelidir.''
Bayraktar, sütte sözü edilen kalıntı değerlerinin Avrupa normlarının çok altında olduğunu dile getirerek, ''Halkımızın gıda güvenliği çok önemlidir. Biz, hiç olmamasını arzu ederiz. Bizim ifade etmeye çalıştığımız o, denetleme sistematik yapılmalı ve kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bunun altından kim çıkarsa çıksın, muhakkak suretle, cesaretle bu meselenin üzerine gidilmelidir'' dedi.
MİLLİ GAZETE