Karadeniz kültür varlığı kayıt altına alındı
Son Güncelleme: 12 MART 2019 - TSİ 10:12
Karadeniz Bölgesi'nde, 2 yıldır sürdürülen 'kültür envanteri' belirleme çalışmalarında, 70 bin kilometre yol kat eden ekipler, 320 bini aşkın fotoğraf ve 42 bin dakikanın üzerinde görüntü kaydı ile 5 bin 697 taşınmaz kültür varlığını kayıt altına aldı.
Çalışma ile Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon şehirlerinde 5697 adet taşınmaz kültür varlığı kayıt altına alındı. Projede, tescilli bazı varlıkların güncellenmediği için kaybolduğu, tescilli varlıkların yüzde 70'inden fazlasının da tescilsiz olduğunu belgelendi.
Türkiye'de ilk kez bu kadar geniş ölçekli bir çerçevede hazırlanan kültür envanteri, binlerce varlığın sınıflandırıldığı devasa bir veritabanı olarak kültürel varlıkların takibi, turizmin gelişmesi ve çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunacak.
309 yeni doğal varlık tespit edilen bölgede, kayıt altındaki doğal varlık sayısı da 741'e çıktı. Bölgede bir kısmı tescilsiz olan 64 doğal varlığın ise kesilme, devrilme, yangına maruz kalma, kuruma ve baraj yapımı sırasında tahrip edilme gibi nedenlerden dolayı kaybolduğu belirlendi.
Projede, daha önce tescil edilmemiş 309 yeni doğal varlık tespit edildi ve böylece kayıt altındaki doğal varlık sayısı 741'e çıktı.
Şelalelerden göllere, anıt ağaçlardan doğal yaşlı ormanlara, mağaralardan yer altı şehirlerine, kanyonlardan yaylalara, 35 farklı bileşenden oluşan tespitler, tescillenerek kayıt altına alındı.
Hürriyet