17 Ramazan 1445 | 28 Mart 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Spekülatörlerin gıda oyunu

Son Güncelleme: 24 EYLÜL 2014 - TSİ 11:02

Gıda spekülatörleri her fırsatta sahneye çıkıyor. Ürünleri stoklayıp iç piyasada "İhracat yapılıyor, ürün kalmadı" diyerek fiyatları yükselten fırsatçılar, aynı oyunu kuraklık söylemleriyle de yaymaya çalışıyor.

Kurban Bayramı öncesinde de ithalat yolunu açmaya çalışan spekülatörler, bu tutumlarıyla gıda fiyatlarını yükselterek herkese zarar veriyor. Bakliyattan sebzemeyveye, sütten ete kadar her türlü gıda ürününde benzer oyunun sergilenmesi ve üretici ile tüketici fiyatları arasındaki yüksek fark gözleri aracılara çevirdi. Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüksek olmasının nedenini gıda sektöründeki aracı kârlarının fazla olmasına bağladı. Yetkin, "Tarım sektöründe bir ürünün üreticinin elinden çıktığı fiyat ile marketlerde satışa sunulduğu fiyat arasındaki fark genelde yüzde 100'ü bulur. Kimi durumlarda bu oran yüzde 300'e kadar yükselir" dedi. Aracıların kuraklık, ihracat gibi konuları fiyatları yükseltmek için bahane olarak kullandıklarını anlatan Yetkin, bunu şu şekilde örneklendirdi: "Rusya'nın AB ve ABD ülkelerine yaptırımı Türkiye için büyük bir fırsat. Biz meyve-sebzede 5 milyon ton ihracat yapıyoruz ve hedefimiz bunu 10 milyon tona çıkarmak. Bu orana ulaştığımızda da iç piyasadaki rakamlarda en küçük bir oynama olmaz. Fakat bu ihracat fırsatçıları daha ihracat 6 milyon tona çıkmadan meyve sebze fiyatlarını yüzde 20 yükseltti."

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar da "İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz'de geçiş bölgelerinde kuraklık ve don nedeniyle bir takım kayıplar yaşandı. Fakat üretici fiyatlarına bunu yansıtmadı" dedi. Tüketicinin ödediği bedelin üretici, toptancı ve perakendeci olmak üzere üçe bölündüğünü anlatan Bayraktar, tarla- market fiyat farkının azaltılması için zincirin kısaltılması gerektiğini söyledi.

Sabah