20 Şevval 1445 | 29 Nisan 2024 Pazartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

'Gıda zaten % 20 pahalı fırsatçıyı ifşa edeceğiz'

Son Güncelleme: 12 HAZİRAN 2015 - TSİ 10:49

Türkiye Gıda Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz, “Fiyatların artmasını gerektiren bir durum yok. Bir yıldır tüm ürünlerde artışlar zaten yaşandı” diye konuştu.

Kopuz, spekülatörler nedeniyle Türkiye’deki gıda fiyatlarının dünya ortalamasının yüzde 20 üzerinde seyrettiğini belirterek, Merkez Bankası’nın yılsonu için öngördüğü yüzde 9’luk gıda enflasyonu hedefinin tutturulması için, ihtiyaç duyulan kalemlerde devletin ithalat silahını kullanması gerektiğini söyledi.

‘Fırsatçı’ları izleyeceklerini belirten Kopuz, zam yapanları ‘isim isim’ deşifre edeceklerini de açıkladı.

‘İthal silahını çekelim’

Ramazan ayı öncesinde gıda piyasalarındaki gelişmeleri değerlendiren Kopuz, şunları söyledi:
“Gıda fiyatlarının dünyanın bu kadar üzerinde olmasının sebebi, üretici ya da gıda sanayicisi değil, spekülatörler. Gerçek işi gıda olmayan pek çok kişi gıda stokçuluğu yapıyor. Sanki depoda silah saklıyor, patates stoğu yapıyor. Öncelikle spekülatörlerin önünün kesilmesi için devletin ithalat silahını kullanması gerek. İthalat lobiciliği yapmıyorum. Fakat ihtiyaç duyulan kalemlerde ithalatın önünün açılması halinde, spekülatif fiyatların ortadan kalkarak bu hedefin tutabileceğini düşünüyorum.”

Ramazan öncesi mercimek, salça zam şampiyonu

Şemsi Kopuz, pek çok üründe yaşanan fiyat artışına kuraklık, don, dolu, sel gibi afetler nedeniyle oluşan rekolte kayıplarının da neden olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Bu felaketler sonucu başta hububat, bakliyat ve meyve olmak üzere pek çok üründe rekolte kaybı yaşattı. Kayıp tahmini oldukça yüksek. Ama Ramazan öncesi fiyatlara bakıldığında artış, rekolte kaybından yaşanan fiyat artışının çok üzerinde. Bu da gösteriyor ki, yaşadığımız felaketlerden aşırı kâr elde etmek isteyen spekülatörler var. İşte yanlış olan da bu.”
Geçen yıl aynı döneme göre fiyatları da karşılaştıran Kopuz, kırmızı mercimekte yüzde 58, salçada yüzde 38, kırmızı ette yüzde 29, çayda yüzde 26, meyve suyunda yüzde 20, nohutta yüzde 15, makarnada yüzde 13, şekerde yüzde 10, sıvı ve katı yağda da yüzde 10 fiyat artışı söz konusu olduğunu söyledi.

Milliyet