11 Şevval 1445 | 20 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

Uzun süre kulaklık kullananlar, dikkat!

Son Güncelleme: 18 HAZİRAN 2013 - TSİ 12:48

Uzmanlar, uzun süreli kulaklık kullanımının kulakta işitme kaybına yol açabileceğini belirtti.
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Salim Yüce, kulaklıkların uzun süreli kullanımında kulakta meydana gelen terleme nedeniyle oluşacak enfeksiyonların, işitme kayıplarına yol açabileceğini belirterek, her 60 dakikada en az 5 dakika cihazın çıkarılarak kulağın havalandırılmasını önerdi.
Yüce, işitme ve denge organı kulağın fonksiyonlarına zarar veren pek çok dış etken bulunduğunu söyledi. Bunlardan birinin de aşırı gürültüye maruz kalmayla ortaya çıkan "akustik travma" olduğunu ifade eden Yüce, özellikle müzik çalarlar veya cep telefonlarından kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemenin işitme kayıplarına yol açtığına dikkati çekerek, "Müzik, kısık sesle ve iç kulağı rahatsız etmeyecek şekilde dinlenmeli. Konuşma sesimizin şiddeti yaklaşık 30, bağırma sesimiz ise 60 desibeldir. Kulaklıkla 60 desibelin üzerinde saatlerce müzik dinleyecek olursak, iç kulaktaki işitme hücrelerinde tahribat oluşur. Bu da işitme kaybına yol açar. Çok sayıda genç, bu şikayetlerle polikliniğimize başvuruyor" diye konuştu.

Dış kulağa oturarak sesi direkt kulak zarına ve iç kulağa yönlendiren kulak içi cihazların estetik görünümü dolayısıyla gençler tarafından tercih edildiğini dile getiren Yüce, bunun yerine kulağın tamamını kapatan kulaklıkların kullanılmasını tavsiye etti.