26 Şevval 1445 | 5 Mayıs 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Hastane bahçesinde sigara içilmeyecek

Son Güncelleme: 11 KASIM 2013 - TSİ 15:47

Sağlık Bakanlığı’nın üstünde çalışmakta olduğu ‘Ulusal Tütün Kontrol Programı’nın yeni dönem eylem planı taslağında, sigara yasaklarının kapsadığı alanların arttırılması öngörülüyor.

1996 yılından başlayarak giderek genişleyen kısıtlamalar genel olarak kapalı ortamlara yönelikti. Yeni plana göre bazı açık alanlar da yasak kapsamına girecek. Üzerinde çalışılmakta olan taslağa göre çocuk parkı, hastane ve cami bahçesinde sigara içilemeyecek. Bir diğer muhtemel değişiklik de lokanta ve kahvehane gibi yerlerin açık hava bölümlerinin sigara içenler ve içmeyenler için ayrılması.

Bu önlemler  uygulamaya girerse, Türkiye dünyada ilk olmayacak ama sigarayla en başarılı mücadelenin yürütüldüğü ülkelerden biri olacak. Türkiye bugüne kadar tütünle mücadelede kaydettiği ilerlemeyle büyük takdir topladı ve birçok ödüle layık görüldü.

Kısa adı ECL olan ‘Avrupa Kanser Birlikleri’ adlı kuruluş, ülkelerin tütün ürünleriyle mücadeledeki başarılarını değerlendirmek için ‘Avrupa Tütün Kontrolü Ölçütü’ adlı bir değerlendirme yöntemi kullanıyor. Bu ölçüte göre, 2011 yılında Türkiye’nin Avrupa’daki en başarılı 5 ülkeden biri olduğu açıklandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2013’de Türkiye’yi son 5 yıl içinde sigarayla mücadelede en iyi uygulama yapan ülke olarak örnek göstererek ödüllendirdi.
 

Tütün yasaklarının genişletilmesi hedeflenirken şimdiye kadar konulan kısıtlamaların işe yarayıp yaramadığına bakmak gerekir. 2013 Dünya Tütünsüz Günü’nde açıklanan bir rapor bu konuya ışık tutuyor. Sağlık Bakanlığı’nın ulusal ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğiyle gerçekleştirdiği, kısa adı GATS olan araştırma için binlerce kişiyle görüşüldü.

Araştırma sonuçları Türkiye’de ikincil sigara dumanına maruz kalmanın çok azaldığını, sigara içen sayısında da düşüş olduğunu gösteriyor. Sunumu yapan Hacettepe Tıp Fakültesi Halk Sağlığı profesörü Nazmi Bilir, evlerinde sigara içenlerin de azaldığını bildirdi. Bu veri, “kahvehane ve lokanta gibi yerlerde sigara içemeyenler evlerinde daha çok sigara içecekler, bu da aile fertlerine zarar verecek” endişesini gideriyor.

Tütünün dumanı bile etkili

Bilimsel araştırmaların gösterdiği inkar edilemez bir gerçek var: Sigara, puro veya pipo, içmese de tütün dumanına maruz kalan kişinin kalbi ve damarları zarar görüyor. Kapalı yerlerde tütün yasaklandığında kalp krizleri azalıyor, erken ölümler önleniyor.

Ülkemizde 20’li 30’lu yaşlardaki insanlarda gördüğümüz kalp krizlerinin çoğunun altında yatan en önemli etken, tütün dumanıdır. Sigaradan zarar görmek için içmek gerekmez pasif içiciliğin de kalp damar hastalığı riskini artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Milliyet