30 Şevval 1445 | 9 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Güncel

Ana Sayfa Haber Güncel

Tekirdağlı Mustafa Feyzi Efendi yâd edildi

Son Güncelleme: 3 HAZİRAN 2014 - TSİ 12:14

Tekirdağlı Mustafa Feyzi Efendi, geçtiğimiz hafta sonu Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen panelle yâd edildi. Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi’nin Tekirdağ Sosyal Gelişim Derneği ile birlikte “Tekirdağ Büyüklerini Yâd Ediyor” başlığıyla düzenlediği panele Tekirdağ ve çevre illerden yoğun bir katılım oldu.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Necdet Yılmaz, sadece yaşadıkları döneme değil kendinden sonraki dönemlere de tesir edebilmiş önemli ilim ve irfan insanlarımızın yâd edilmesinin önemini vurgulayarak başladığı konuşmasına, Tekirdağlı Mustafa Feyzi Efendi’nin beynelmilel önemini anlatarak devam etti. Salonu dolduran Tekirdağlılara bu beldeden yetişen ve cumhuriyet döneminin önemli ilim adamlarından biri olan Mustafa Feyzi Efendi’yi gelecek kuşaklara taşımalarının görevleri olduğuna dikkat çekti.

Daha sonra oturum başkanlığını Yalova Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tahir Yaren’in üstlendiği panelde birbirinden değerli konuşmacılar, Tekirdağlı Mustafa Feyzi Efendi’nin hayatını, düşüncelerini ve tesirlerini çeşitli açılardan inceleyerek dinleyicilere aktardılar.

Mahmud Es’ad Coşan Araştırma ve Eğitim Merkezi Başkanı Dr. Necdet Yılmaz, Gümüşhânevî Dergâhı metrukâtından olup her biri çok önemli tarihî bilgiler taşıyan belgeler ışınında Mustafa Feyzi Efendi’nin hayatı, eğitimi ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğretim üyesi, Prof. Dr. Ahmet Turan Arslan, arşiv belgeleri ışığında Mustafa Feyzi Efendi’nin ağabeyi Mehmet Tahir Efendi’yi anlattığı konuşmasında iki kardeş arasındaki ilmî bağlantıya ve ailenin bilinmeyen yönlerine dikkat çekti.

Mustafa Feyzi Efendi’nin Ziyâiyye mektebindeki yerine değinen Tasavvuf tarihi uzmanı Osman Gördebil, Gümüşhâneli Ahmed Ziyâeddin Efendi’ye nisbetle Ziyâiyye ismi verilen tasavvuf okuluyla Halidîlik ve Nakşibendîlik arasındaki bağı anlattıktan sonra Ziyâiyye’nin özellikleri ve Mustafa Feyzi Efendi’nin bu gelenekteki yerinden bahsetti.

Araştırmacı yazar Cihat Demirci, Mustafa Feyzi Efendi’nin halifelerinden Serezli Hasib Efendi, Kazanlı Abdülaziz Efendi, Bursalı Mehmed Zahid Kotku Efendi, Samsunlu Açıkbaş Ömer Efendi ve Trabzonlu Abdurrahman Beşikçi Efendi’nin hayatları hakkında bilgi verdikten sonra Mustafa Feyzi Efendi sonrasında talebelerinin faaliyetlerini ve irşad anlayışının günümüze yansımalarını anlattı.

Son olarak Tasavvuf tarihi uzmanı Fatih Yıldız, tekkelerin kapatılma sürecini düşünsel ve siyasî seyir içinde incelediği konuşmasında dönemin şartları içinde meşayıhın nasıl bir duruş sergilediğini ve bu süreçte Mustafa Feyzi Efendi’nin nasıl bir tavır takındığını dinleyicilere aktardı. Yıldız, Gümüşhâneli Dergâhı’nın kapatılması ile tekke eşyasının ve kitaplarının devri ile alakalı belgeleri araştırmacıların ilgisine sunarak konuşmasına son verdi.

Yaklaşık iki saat süren panel, plaket takdimi ve Mustafa Feyzi Efendi’yi sevenleri tarafından okunan hatim duasının Tekirdağ Müftüsü Mahmut Gürlen tarafından yapılmasıyla sona erdi.

AKRA FM