19 Şevval 1445 | 28 Nisan 2024 Pazar

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Raporla ilaç alımında değişiklik

Son Güncelleme: 26 EYLÜL 2014 - TSİ 11:25

Şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşalar, artık mevcut raporlarıyla direk olarak eczaneden ilaç alamayacak. Hastalar kullanmaları gereken ilaçları her defasında hekime reçete ettirecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yapılan değişiklikle e-reçete düzenlenmeksizin yapılacak ilaç temini konusu yeniden gündeme geldi. Söz konusu değişiklik ile şeker, tansiyon gibi kronik hastalıkları olan vatandaşalar, artık mevcut raporlarıyla direk olarak eczaneden ilaç alamayacak. Hastalar kullanmaları gereken ilaçları her defasında hekime reçete ettirecek.
SGK’nın SUT’ta yaptığı değişiklikle;ğlık raporuna dayanılarak düzenlenmiş reçeteye istinaden yeniden reçete düzenlenmeksizin eczaneden ilaç temin edilebilir. Bu şekilde ilaç temini, düzenlenmiş reçete tarihi itibariyle 6 aylık süreyi kapsar. Süre bitiminde tekrar reçete düzenlenir. 6 ay boyunca, düzenlenmiş reçetede yazılı miktarlar esas alınarak, yeniden reçete düzenlenmeksizin bu miktarlarda ilaç temin edilebilir. Ancak SUT’ta belirtilen özel hükümler göre bir seferde üç aylık tedavi dozunun aşılmaması gözetilir. Raporun geçerlilik süresinin bitmesi durumunda yeniden rapor ve reçete düzenlenmesi şartı aranır” hükmü yürürlükten kaldırıldı.

Bazı ilaçların katkı payına zam geliyor

1 Ekim'de hayata geçecek yeni uygulamayla 218 ilaçta artık daha çok katkı payı ödenecek. Adı 'Taban fiyatı uygulaması' olan uygulamaya göre, aynı etken maddeye sahip ilaçların tek fiyatı olacak ve fiyatları SGK belirleyecek. Düzenleme, kalp, mide, tansiyon gibi 218 ilacı kapsıyor.

Hürriyet