24 Şevval 1445 | 3 Mayıs 2024 Cuma

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Türk bilim insanlarından Antarktika çıkarması!

Son Güncelleme: 22 MART 2016 - TSİ 10:06

Türkiye, ilk kez çeşitli bilim dallarının uzmanlarından oluşan bir uzman heyetiyle beyaz kıtada 15 gün boyunca araştırma yapacak.

İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Öztürk’ün girişimleriyle ilk kez tıp doktorları, botanikçiler, harita ve jeoloji mühendisleri, deniz bilimleri uzmanlarından oluşan Türk ekip Antartika’da inceleme yapacak. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’ndan (TÜBİTAK) oluşan 14 kişilik araştırma ekibi 29 Mart 2016’da yola çıkacak.

Buzkıran gemisinde çalışma

Türk bilimciler Arjantin’in en güneyindeki Ushua Limanı’na 3 günde varacak. Ekip, soğuk havaya uyumun ardından yine Ushua adlı Komor Adaları bandıralı araştırma ve buzkıran gemisine binerek, Antarktika’ya hareket edecek. Yüzen buzulların arasında 2 gün sürecek yolculuğun ardından beyaz kıtadaki Ukrayna Ulusal Antarktik Bilim Merkezi’ne varmayı planlayan Türk bilim insanları çalışmalarına başlayacak.

Kıtanın 50 millik alanında buzul, okyanus, deniz canlıları, iklim, küresel iklim değişikliği, yabancı türler, denizel biyoçeşitlilik, koruma alanları, deniz memelileri, botanik ve çevre kirliliği gibi pek çok konuda araştırma yapacak. Buzkıran gemisi Ushua’da konaklayan bilim insanları, geminin laboratuvarlarında deney ve araştırmalarını yapabilecek. 41 kabini olan ve aynı anda 84 kişiyi ağırlayabilen buzkıran gemisinin açık güvertelerinde Antarktika’nın balinaları ve penguenleri de gözlemlenebilecek.

Milliyet