18 Şevval 1445 | 27 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Sahte ilaç dünyayı tehdit ediyor

Son Güncelleme: 14 ARALIK 2013 - TSİ 11:16

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı raporda, sahte ilaç satışının Türkiye'de 5.6 milyarlık bir pazar oluşturduğu belirtiliyor. Toplanan sahte ilaçlar, bir yılda üretilen gerçek ilaçtan bile fazla...

Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin çeşitli yerlerinde yakalanan sahte ilaç şebekelerinin ardından Terörle Mücadele uzmanlarına dünyada ve Türkiye'de ilaç piyasasının gelişimiyle ilgili rapor sundu. Raporda, ilaç sektöründeki 'Büyük para'nın terör örgütlerinin ilgisini çektiğini ve sahte ilacın uyuşturucudan daha karlı bir piyasa olduğu bildirildi. Türkiye'de her yıl 1 milyar 800 bin kutu ilaç tüketilirken 2012'de pazar değeri 5 milyar 620 bin TL değerinde 1 milyon 873 bin kutu sahte ilaç ele geçirildi. 

Türkiye, dünyada sahte ilacın en az yapıldığı ülkelerden birisi. Dünyada İlaç Takip Sistemini uygulamaya başlayan tek ülke olması ve devletin ilaç ihtiyacının tamamını karşılıyor olması sahte ilaca ihtiyacı azaltıyor. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu uzmanları, Türkiye'de ilaç piyasasının ekonomik ve güvenlik açısından stratejik boyutları ile ilgili Terörle Mücadele uzmanlarına bir rapor sundu. 

Raporda, dikkat çeken başlıklar şöyle: İlaç sektörünün silah sanayiinden sonra dünyanın en büyük ikinci sektörü olduğu belirtilen raporda, dünyada sahte ilacın 32 milyar dolarlık piyasası olduğu belirtildi. İnternette illegal sitelerden satın alınan ürünlerin yüzde 50'si sahte. Bir yıl içinde bir milyondan fazla insan sahte ilaç kullanımından dolayı hayatını kaybetti. 

Sabah