23 Şevval 1445 | 2 Mayıs 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Hayat

Ana Sayfa Haber Hayat

İlaç kalıntısı GDO gibi tehlikeli

Son Güncelleme: 23 AĞUSTOS 2012 - TSİ 11:43

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntılarının, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) ve hormondan daha tehlikeli olduğunu söyledi. Gençer, ''En büyük zarar ürünler üzerinde kalan böcek ilaçlarıdır'' değerlendirmesinde bulundu.
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntılarının, genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) ve hormondan daha tehlikeli olduğunu bildirdi.
Gençer, asıl sıkıntının ise ilaç ve gübre kalıntıları olduğunu söyledi. Bu sıkıntıya rağmen, tüketicilerin gündeminde GDO'lu ürünlerin daha fazla yer aldığına dikkati çeken Gençer, ''En büyük zarar ürünler üzerinde kalan böcek ilaçlarıdır'' değerlendirmesinde bulundu. Sadece ürünlerin döllenme aşamasında hormon kullanıldığını ifade eden Gençer, böcek ilaçlarının ise ürün hasat edilinceye kadar kullanılabildiğine dikkati çekti. Gençer, ''Bu süre içinde mantari hastalıklar, böcekler, yabancı otlar için ilaçlar kullanılır. Bunlar zararlıdır ama asıl zararlı olanlar böcek ilaçlarıdır'' dedi.
"İLACIN AYRIŞMASI İÇİN BELİRLİ BİR SÜRE GEREKLİ"
Bu ilaçların kullanım sürecinin önemli olduğunu bildiren Gençer, ilaçların hepsinin kendine göre bekleme sürelerinin olduğunu dile getirdi. Ürünlerin hasadının üzerinden belli bir süre geçtikten sonra tüketiciye ulaştırılması gerektiğini vurgulayan Gençer, ''Diyelim ki ürünün 15 gün beklemesi gerekiyor. Çünkü ilacın ayrışması için bu süre gereklidir. Her ilacın cinsine göre farklı süreçler vardır. Çiftçinin o süreyi bekledikten sonra ürününü pazara göndermesi gerek'' diye konuştu. Uygulamada bu kurallara uyulmadığını ileri süren Gençer, ilaçlı ürünlerin hasattan hemen sonra pazarlara gönderildiğini iddia etti.Ankara ve İstanbul halinde laboratuvarlar kurulduğunu hatırlatan Gençer, şunları kaydetti:''Buralarda gelen ürünlerden numuneler alınıyor, analize gönderiliyor. Kalıntı varsa işlem yapılıyor. Bunun dışında bir de aşırı gübre kullanımından kaynaklanan gübre kalıntısı durumu var. Türkiye'deki asıl sıkıntı ilaç ve gübre kalıntılarıdır. Bunlar insan sağlığına çok zararlıdır. Ne GDO ne hormon, asıl zararlı olan ilaç bakiyeleridir. Sağlıklı ürün yemek istiyorsak bugün Türkiye'de konuşulması gereken konu meyve sebzedeki ilaç kılıntılarıdır ve bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasıdır.''

Milligazete