16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Üniversiteye girişte fakülte kriteri

Son Güncelleme: 25 MART 2014 - TSİ 11:13

Planlanan modelde, üniversiteler gelişmişliklerine göre ayrılacak. ‘Elit kategori’ olarak belirlenen okullardaki her fakülte öğrenci alımında farklı kriterler belirleyebilecek

Geçtiğimiz ağustosta toplanan Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu (BTYK), üniversiteye geçiş sisteminin değiştirilmesine ilişkin bir karar almış, yeni sistem için TÜBİTAK, MEB, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), ÖSYM, Talim Terbiye Kurulu (TTK) ve üniversiteler ortak çalışma başlatmıştı.

Çalışmalar, ‘dershanelerin kapatılması’ düzenlemesi ile birlikte hız kazanırken, yeni sistemin ayrıntıları da netleşmeye başladı. 2014-2015 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar yeni sistem kamuoyuyla paylaşılmış olacak, 2016’da üniversiteye giriş sınavı tamamen değişmiş olacak.

Planlanan modele göre, öğrenciler 11. sınıfta, kişisel ilgi ve tercihlerine göre Türkçe/Sosyal, Türkçe/Matematik, Matematik/Fen ve Dil alanlarından birini seçecek. 12. sınıfta öğrencilerin alanlarına göre aldıkları her temel dersin 1’er yazılısı MEB tarafından merkezi olarak yapılacak.

Yani örneğin Türkçe/Matematik alanını seçen öğrenciler, Türkçe, Matematik, Tarih ve Coğrafya derslerinden; Fen/Matematik alanını seçen öğrenciler ise Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji derslerinden sınava girecek.

Bu sınavların not ortalaması ile öğrencinin kişisel becerileri hesaba katılarak, öğrencinin ‘üniversiteye geçiş puanı’ hesaplanacak. ‘Kişisel beceriler’, spor, kültür, sanat gibi aktivitelerin yanı sıra bilgi yarışması gibi etkinlikleri de kapsayacak.

Fakülte bazında sınav

Bakanlık, üniversiteleri gelişmişliklerine göre kategorilere ayıracak. Öğrenciler elde ettikleri üniversiteye geçiş puanı ile istediği üniversiteye başvurma hakkı elde edecek. Kapısında yığılma olan üniversiteler ise, ‘elit kategori’ olarak belirlenecek ve bu üniversitelere kabulde öğrencilerin üniversiteye geçiş puanlarının yanı sıra üniversitelerin kendi yapacağı sınav da etkili olacak. Sınavlar, üniversite ya da fakülte bazında yapılabilecek.

Açık uçlu ve elektronik sınav

ÖSYM ve YÖK, merkezi sınavların elektronik ortamda ve açık uçlu yapılması yönünde de çalışma başlattı. Dershanelerin kapatılması ile birlikte test sisteminin de sona erdirilmesi planlanıyor. Üzerinde çalışılan ‘açık uçlu’ soru modeline göre, paragraf yorumlama, boşluk doldurma, cümle tamamlama, bulmaca çözme gibi soruların yanı sıra çoktan seçmeli sorulara da yer verilecek. Matematik sınavında ise, açık uçlu soruların çözümlemeli sonuçlarına bakılacak. Cevap kağıdında işlem ya da açıklama istenecek, sadece yanıtın yazılmasına puan verilmeyecek. Sınavların tablet bilgisayarlar üzerinden elektronik ortamda yapılması da gündeme gelebilecek.

Milliyet