18 Şevval 1445 | 27 Nisan 2024 Cumartesi

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Türkiye

Ana Sayfa Haber Türkiye

Ebola için 36 ilde 45 hastane hazır

Son Güncelleme: 19 AĞUSTOS 2014 - TSİ 11:23

Afrika'da ortaya çıkan Ebola salgınının yayılma riski nedeniyle Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) salgın uyarısı üzerine toplanan Bakanlık Bilim Kurulu konuyla ilgili bilgilendirici bir yazı hazırladı. Ayrıca virüsün teşhis ve tedavisinde görev yapması için Ankara ve İstanbul'da ikişer olmak üzere 36 ilde 45 hastane belirlendi.

Virüslü hastaya özel oda

Virüsü taşıdığından şüphelenilen hasta için tek kişilik özel oda hazırlanacak. Hasta odasına sınırlı sayıda personel girecek, malzemeler tek kullanımlık olacak. Virüs şüphesi taşıyan hastaların naklini sağlayacak ambulanslarda eldiven, sıvı geçirimsiz önlük ve tulum, koruyucu gözlük, yüz kalkanı, maske, su geçirmez ayak koruyucu, alkol bazlı el dezenfektanı gibi malzemeler yer alacak.

Gemi hastane projesi gün sayıyor

Gemi Hastanesi Projesi için de harekete geçildi. 200 yataklı bir gemi hastanesi limanda bulunacak. Gemi hastanesinin özellikle sahil şeridinde bulunan illerde olağanüstü durumlar ve afetlerde kullanılması planlanıyor.

Bir soru önergesini yanıtlayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yurt içi ve yurt dışı acil ve afet durumları ile insani yardım amaçlı müdahalelerde kara, hava, deniz ambulansları ve UMKE ekiplerinin yanında Gemi Hastane ile de dünyanın her yerinde sağlık hizmeti sunmak amacıyla Gemi Hastane Projesi'nin yürütüldüğünü söyledi. Sağlık Bakanı, Gemi Hastane Projesi ile ilgili henüz bir ihale söz konusu olmayıp, projenin detayları üzerinde çalışmaların devam ettiğini, finansmanla ilgili çalışmaların henüz tamamlanmadığını belirterek şöyle dedi:

"Özellikle sahil şeridinde bulunan illerimizde olağanüstü durumlar ve afetlerde kara, hava ve demiryollarının yeterli olarak kullanılamadığı durumlarda ve anakaradaki sağlık tesislerinin geçici de olsa kullanılamadığı durumlarda 200 yataklı bir gemi hastanenin limanda bulunması sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından faydalı olacağı değerlendirilmektedir."

Sağlık Bakanı, gemi hastanesinin yurtiçinde bulunduğu zamanlarda hastane hizmetleri, ülkedeki afet ve olağanüstü durumlarda tıbbi hizmet ve tıbbi tahliye, yurtdışı afet ve olağanüstü durumlarında ise insani yardım amaçlı sağlık hizmeti ve belirlenmiş denizyolu güzergahlarında ülkelere tıbbi eğitim ve tıbbi yardım amaçlı rotasyonlarla sağlık hizmeti sunabileceğinin değerlendirildiğini kaydetti.

Sabah, Dünya