16 Şevval 1445 | 25 Nisan 2024 Perşembe

CANLI DİNLECANLI DİNLE

Ekonomi

Ana Sayfa Haber Ekonomi

Bitkisel atık yağlardan motorine katkı

Son Güncelleme: 23 TEMMUZ 2015 - TSİ 11:07

EPDK, motorine binde 1 oranında bitkisel atık yağdan üretilmiş biyodizel katılmasını zorunlu kılacak düzenleme taslağını yayınladı. Akaryakıt sektöründen “Hazır değiliz” görüşleri iletilmesine karşın, uygulamanın yakında hayata geçeceği kaydediliyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), motorine biyodizel harmanlanmasına ilişkin tebliğ taslağını yayınladı. Sektörün görüş bildirebildiği taslak uyarınca, rafinerici ve dağıtıcı lisansına sahip firmalar, motorin türlerinin toplamına 1 Ocak 2016’dan itibaren en az binde 1 oranında bitkisel atık yağdan üretilmiş YAME (yağ asidi metil esteri) ilave etmek zorunda olacaklar. Ancak Tüpraş ve dağıtım şirketlerinin EPDK’ya “Bu uygulamaya hazır değiliz” şeklinde görüş bildirdiği ve EPDK’dan ek süre talep ettiği öğrenildi.

EPDK’nın hazırladığı “Motorin Türlerine Yağ Asidi Metil Esteri (YAME/Biyodizel) Harmanlanması Hakkında Tebliğ Taslağı” ilgili taraflar ve kamuoyunun görüşüne sunuldu. Taslak, piyasaya arz edilen motorine yüzde 0.1 oranında bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizelin harmanlanmasını zorunlu kılan hükümler içeriyor. Edinilen bilgilere göre, akaryakıt sektörü EPDK’ya, 1 Ocak 2016’da devreye girmesi öngörülen düzenlemeye hazır olmadığı şeklinde görüş bildirdi.

Akaryakıt sektörü temsilcileri, bitkisel atık yağdan üretilecek YAME’nin standartlara uygun olması gerektiğini vurgulayarak, “Buradaki sıkıntı gerek üretici, gerek laboratuvar açısından çok gelişmiş bir piyasa yok. Bunu üreten ve harmanlayacak firma ve akredite laboratuvarların daha rekabet ortamında hizmet veriyor olması lazım. Geçmişte biyodizel uygulamaları kaçak akaryakıt açısından sıkıntı çıkarmış konular. Kayıt dışı ve hileli akaryakıt anlamında ciddi bir denetim uygulanması gerekiyor. Sistemi geliştirirken yasadışı ürüne izin vermeyecek, kontrol ve denetimle birlikte düşünmek lazım” diyor. YAME’li ürünün geçtiği boru hatlarının, daha sonra geçecek bazı ürünler açısından sıkıntı oluşturduğunu dile getiren sektör temsilcisi, “Eğer boru hatlarından geçerse temizlenmesi gerekiyor. Yatırım ve işletme anlamında operasyonel değişiklikler gerektirecektir. Elbette ki bu tür atıklar sonuna kadar değerlendirilmeli. Ancak ülkemizde bu tür atıklar çok farklı hileli şekillerde piyasaya geri dönüyor” şeklinde konuşuyor.

Ama çevre kirliliğini azaltmak

Bitkisel atık yağdan elde edilen YAME tebliğinin enerjide dışa bağımlılığın azaltılması, kaynak çeşitliliğinin arttırılması, bitkisel atık yağların etkin olarak geri kazanımının sağlanması, çevre kirliliğinin azaltılması ve Avrupa Birliği’nin yenilenebilir enerji politikalarına uyum sağlanması amacıyla hazırlandığı belirtiliyor. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz da geçtiğimiz günlerde, Türkiye’de toplanan kullanılmış kızartmalık bitkisel yağlar ile kullanım süresi geçmiş bitkisel yağlardan elde edilen biyodizelin piyasaya arz edilecek motorine harmanlanması durumunda yüzde 2’ye kadar ÖTV muafiyeti bulunduğunu belirtmişti. YAME biyodizel taslağına yönelik ise Yılmaz, “Taslakta özetle, bitkisel atık yağlardan elde edilmiş biyodizelin, piyasaya arz edilen motorine yüzde 0.1 oranında harmanlanmasının zorunlu kılınmasına ilişkin hükümler yer alıyor. Ancak yüzde 0.1’in üzerinde bir harmanlamayı da engellemiyor. Standartlara uygun olması koşulu ile yerli tarım ürünlerinden üretilen biyodizelin motorine yüzde 7’ye kadar harmanlanmasında bir sakınca yok. Yeter ki standartlara uygun olsun” demişti.

Hürriyet